Több milliárd dollárt spórolhat az áruházaknak a raktárellenőrző drón

MIT, drón
A MIT raktárellenőrző drónja
Vágólapra másolva!
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei olyan rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi kisméretű, biztonságos repülő drónok számára, hogy több méterről leolvassák az RFID címkéket a nagy áruházakban. A hibás raktárkészlet-nyilvántartás korrigálásával valószínűleg milliárdokat takarít meg a kereskedőknek.
Vágólapra másolva!

A kereskedők abban reménykedtek, hogy a rádiófrekvenciás ID (RFID) címkék forradalmasítják majd az ellátási lánc kezelését.

A nagyon olcsó, elemnélküli címkék, amelyek vezeték nélkül a szkennerekből veszik fel az energiát, majd adják le az azonosító számokat, lehetővé teszik az áruházvezetők részére, hogy sokkal hatékonyabban jegyezzék a raktárkészletet, mint ha manuálisan kellene leolvasniuk és feljegyezniük a dobozszámokat.

A modern kereskedelmi műveletek nagyságrendje azonban még az RFID szkennelés hatékonyságát is jelentősen csökkentik. A Walmart például beszámolt arról, hogy csak 2013-ban 3 milliárd dollár bevételtől esett el a raktárkészlet és az árunyilvántartás közötti rossz párosítások miatt.

A MIT raktárellenőrző drónja Forrás: MIT

Még az RFID technológiával is akár három hónapot is igénybe vesz egy nagy áruház leltárjának teljes átnézése, ez azt jelenti, hogy a tévedések sokszor csak a vásárlói rendelésekkor derülnek ki.

Ezen segít a MIT kutatóinak legújabb fejlesztése. Az általuk kidolgozott rendszerben egy kis, biztonságos repülő drón akár több tíz méterről is képes leolvasni az RFID címkéket, míg a címkék konkrét helyét átlag 19 centiméterről tudja beazonosítani.

A kutatók úgy gondolják, hogy a rendszer használható lesz a nagy áruházak készletének folyamatos nyomon követésére – így megelőzhetők a leltárhibák -, valamint az egyedi árucikkek helyének meghatározására, így az alkalmazottak gyorsan és megbízhatóan tudják teljesíteni a vásárlók igényeit.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.