Húsz éve halt meg Diana, walesi hercegné

Vertical FLOWER PORTRAIT SMILING PRINCESS
Diana mosolya
Vágólapra másolva!
Két fia szobrot állíttatott Diana walesi hercegnének, aki éppen 20 évvel ezelőtt halt meg egy párizsi alagútban. A balesetről összeesküvés-elméletek sokaságát gyártották, pedig valójában hibás emberi döntések sorozata okozta.
Vágólapra másolva!
Ebben az alagútban történt a tragédia Forrás: AFP/Thomas Coex

1997. augusztus 31-én, negyed egykor Diana hercegné és barátja, Dodi Al-Fayed, a Harrods luxusáruház egyiptomi tulajdonosának fia, kilépett a párizsi Ritz Hotel liftjéből. Minden pillanatukat, így ezt is rögzítette a szálloda biztonsági kamerája. Ez volt az utolsó felvétel, amely életében készült róla.

A hotel külső kamerája azt is megmutatta, hogy körülbelül 60 fotós várt rájuk a hotel előtt, hogy képet készíthessen a világ egyik legismertebb szerelmes párjáról. Diana akkoriban nemcsak a királyi család legnépszerűbb tagja, hanem a világ legtöbbet fotózott asszonya is volt.

- kiáltott oda a paparazzóknak Henri Paul, a Ritz helyettes biztonsági főnöke, és beült a kormány mögé.

A pár is beült a Mercedesbe, majd Paul gázt adott. Száguldozni kezdett, hogy az őket követő motoros fotósokat lehagyja. Ekkor következett be a tragédia. Néhány perccel később, Párizs belvárosában, az Eiffel-toronytól nagyjából egy kilométerre, az Alma hídnál a Lady Dit szállító autó behajtott az alagútba, és 190 km/h-s sebességgel nekicsapódott a falnak.

Még élt a hercegné

Ennyi maradt a Mercedesből Forrás: AFP/Pierre Boussel

Ha lehet hinni a szemtanúknak, Diana magánál volt, amikor megérkeztek a mentők. Még beszélni is tudott.

- kérdezte az orvostól, miközben vér szivárgott a szájából és az orrából. Láthatóan a fején sérült meg, és a hasát fogta.

A sebesült Diana után a roncsot is elszállították a helyszínről Forrás: AFP/Pierre Boussel

Azonnal kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét. Bár több fotós is azonnal a baleset helyszínére ért, azt a pillanatot, amikor a sebesült hercegnét kiemelik, és a mentőautóba teszik, alighanem sosem fogjuk látni. A későbbi nyomozás során mindenesetre kiderült, hogy a mentőket nem a fotósok értesítették, hanem egy nem sokkal később megérkező orvos, aki véletlenül járt arra.

Virágokkal emlékeztek Dianára a helyszínen egy nappal a tragédia után Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Megijedt, de már nem volt visszaút

Diana Frances Spencer 1961. július 1-jén született egy brit arisztokrata családban. Szülei gyerekkorában elváltak. A kislány előbb édesanyjával, majd édesapjával élt egy ideig, tanulmányai után pedig óvónőként helyezkedett el. Mivel apja 1975-ben Spencer grófja lett, a 14 éves kislányt ettől kezdve

megillette a Lady megszólítás.

Diana walesi hercegnő, a háttérben Lady Sarah Armstrong-Jones. Forrás: Origo

Lady Di élete 16 éves korában örökre megváltozott. Ekkor ismerkedett meg a walesi herceggel, akit a brit monarchia leendő királyaként kezeltek. Óriási szenzációnak számított, hogy II. Erzsébet királynő legidősebb fiának

megtalálták a megfelelő feleséget,

merthogy nem ők választották egymást. Károly és Diana házasságát Lady Fermoy, Diana nagymamája és a királynő együtt tervelte ki.

- mondta Richard Kay, a walesi hercegnő bizalmasa egy interjúban.

Házasság Camilla Bowles Parker árnyékában

Négyszázezer forintot ér egy szelet Károly és Diana esküvői tortájából Forrás: AFP

1981. július 29-én megkondult a londoni Szent Pál-székesegyház nagyharangja, és "az évszázad esküvőjén" Károly és Diana örök hűséget fogadtak egymásnak. Majdnem egy évvel később, 1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg.

Ez a fotó 1995-ben készült Vilmos születésnapján, a testvérével, Harry herceggel és édesanyjával Forrás: AFP/Johnny Eggitt

Ekkor még senki sem gondolt arra, hogy gondok lehetnek a hercegi pár házasságával, de a hercegné barátai szerint Diana már a mézesheteken, a Britannia fedélzetén rájött, hogy

nem ketten vannak a kapcsolatban.

- mondták az egyik róla szóló dokumentumfilmben.

Camilla Parker-Bowles egykor és ma AFP

1984. szeptember 15-én megszületett Harry herceg, Károly és Diana második fia. Saját bevallása szerint a hercegné ezután

depressziós és bulimiás lett.

Eközben fokozatosan azzal küzdött, hogy minden lépését követik az újságírók, az egész élete a nagy nyilvánosság előtt zajlik. Ez azonban az udvari történész szerint csak póz volt.

- mondta David Starkey udvari történész a filmben. Ez a kettősség is szerepet játszhatott a halálában. A paparazzók ugyanis megszokták, hogy Diana egy idő után mindig hagyja magát fotózni. Néhány nappal korábban, nyaralásuk közben is pózoltak Dodi Al-Fayeddel a fotósoknak, akik ezután békén hagyták őket.

Szerelmi kalandok

Diana mosolya Forrás: AFP/John Stillwell

1995-ben, két évvel a halálos baleset előtt, a BBC Panoráma című műsora exkluzív interjút sugárzott a hercegnével, amelyben őszintén beszélt válságban lévő házasságáról. Elismerte, hogy volt testőre,

James Hewitt lovassági tiszt a szeretője volt.

Hewitt kettőjük viszonyáról szóló könyve 1994-ben jelent meg, és azonnal nagy vihart kavart. Diana azt is elárulta, hogy a férfi vallomása szabályosan sokkolta, és sosem gondolt a válásra.

– mondta.

A hercegné megpróbált öngyilkosságot elkövetni, aztán újabb szerelmi kalandokba keveredett. Miközben gondolatait lediktálta egy írónak, Károly kitálalt a médiában. Őszintén beszélt Camillához fűződő viszonyáról.

Ekkor lépett közbe II. Erzsébet,

aki a BBC exkluzív interjújára sem adott engedélyt a walesi hercegnőnek, sőt nem is tudott róla.

II. Erzsébet Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Egy házasság véget ér

Diana ismerőseinek elmondása szerint a királynő „félreérthetetlenül fogalmazott, amikor tudomásukra hozta, hogy be kell fejezniük a házasságukat". Nem csak szóban, írásban is kifejtette a gondolatait.

Dianát és Károlyt is levelekkel „bombázta",

amelyben szabályosan megparancsolta, hogy váljanak el. 1996-ban alá is írták a válási papírokat.

1992. november 2-án a hercegi pár Dél-Koreában járt. 11 év házasság után ebben az évben döntöttek úgy, hogy nem élnek egy fedél alatt tovább Forrás: AFP/Files

Amikor Diana egyik barátja válása napján megkérdezte a walesi hercegnét, boldog-e, Lady Di állítólag úgy válaszolt, hogy „éppen ellenkezőleg". Azt mondta, nagyon szomorú, mert

A két fiával viszont mindig nagyon boldog volt, legalábbis amíg engedték neki.

II. Erzsébet ugyanis ragaszkodott hozzá,

hogy a trónörököst ő nevelje. A hercegné tehát többet vesztett a válással, mint egy leendő királyi férjet és az „Ő Királyi Fensége" címet, amely 1981 és 1996 között megillette őt. Élete utolsó évében már csak a „walesi hercegné" titulust tarthatta meg. Arról ellentmondásos visszaemlékezések vannak, hogy mennyire vette komolyan Dodi Al-Fayedet és a kapcsolatukat.

Diana és Dodi al-Fayed emlékműve a londoni Harrods áruházban Forrás: AFP/John D Mchugh

- emlékezett vissza egy interjúban Lady Elsa Bowker, Diana barátnője. Később azonban többen úgy emlékeztek, Diana valójában csak féltékennyé akarta tenni előző szeretőjét, egy pakisztáni orvost.

A Szívek királynőjének mítosza

A szépséges Dianát könnyen megszerette a „nép". Gyorsan kialakult róla az a kép, hogy

segít a rászorulókon, betegeken és elesetteken.

Ez a walesi hercegné protokolláris szerepéből is következett. Bárhol felbukkant, rajongók hada vette körül.

Diana az emberek között Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Princess Diana Archive

Egy idő után senki sem vonta kétségbe, hogy sokkal népszerűbb, mint Károly vagy maga a királynő. Mítoszához nyilvánvalóan hozzájárult

manökennek beillő alakja és fotogén arca,

valamint az, hogy mindig elegáns ruhákban járt, és színes bulvármagazinokból mosolygott vissza az alattvalókra.

Diana koporsóját viszik Forrás: AFP/Paul Hackett

Amikor meghalt, ezrek mentek gyászolni a Buckingham-palotához. Emellett 187 országban, 2 és fél milliárd néző látta a gyászszertartását, a temetési menet mellett pedig több millióan vettek részt.

Alighanem Diana személyes varázsa is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek

összeesküvés-elméleteket kezdtek gyártani a halálával kapcsolatban.

A legnagyobb szerepet azonban ebben Dodi apja, Mohamed Al-Fayed játszotta, aki rendszeresen arról beszélt, hogy a brit királyi családnak útjában állt a fia, és merénylet történhetett 1997. augusztus 31-én Párizsban, abban az alagútban.

Vilmos, Charles Edward Maurice Spencer, vagyis Spencer 9. grófja, Diana walesi hercegnő öccse, Harry és Károly a temetésen Forrás: AFP/David Brauchli

- mondta Mohammed Al-Fayed a filmben.

Az egyiptomi-brit üzletember azt állította, hogy a királyi család nem nézte jó szemmel, hogy egy muszlim udvarol a két herceg, Vilmos és Harry édesanyjának. Úgy fogalmazott, hogy

egy merénylettel megakadályozták,

hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától, Dodi Fayedtől - származó féltestvére legyen a trónörökösnek, Vilmosnak. Mohammed Al-Fayed többször is azt állította, hogy aznap este a fia megkérte Diana kezét, erről azonban senki más nem hallott.

Sokan nem hitték el, hogy baleset történt Forrás: AFP/Pierre Boussel

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint a brit titkosszolgálatnak, sőt egyenesen a királynőnek lehet köze Diana halálához.

Baleset vagy gyilkosság?

Hat évig tartott a hivatalos francia nyomozás, amelyből egyértelműen kiderült, hogy baleset történt, amit a sofőr, Henri Paul okozott. A nyomozás kétséget kizáróan kiderítette, hogy

a sofőr részeg volt,

a vérében 1,8 ezrelék alkoholt mutattak ki (ez azt jelenti, hogy legalább 7-8 felest ivott meg), ráadásul még gyógyszereket is szedett mellé.

Erős depresszióellenes szerek is voltak a szervezetében,

amikor a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel nekicsapódott az alagút falának. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kellett hozzá merénylet, hogy bekövetkezzen a tragédia. A francia orvosszakértők először ekkor, aztán később többször is cáfolták azt is, hogy Diana terhes lett volna a halála pillanatában.

Henri Paul vezette az autót Forrás: AFP/Cor

A francia vizsgálat lezárása után azonnal megkezdődött a brit nyomozás, amelyet Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka vezetett, aki már a vizsgálat első napjaiban azt mondta, hogy

a hercegné halálával kapcsolatos "összeesküvési feltételezéseket"

is ki kell vizsgálni.

Forrás: AFP/Jack Taylor

Még DNS-teszteket is végeztek Henri Paul vérmintáján, az egyik összeesküvés-elmélet szerint ugyanis elcsalták a vizsgálatot, más vérét vizsgálták meg az övé helyett.

Végül a genetikus szakértők kizárták, hogy elcserélték volna a sofőr vérmintáit.

A nyomozók minden összeesküvés-elméletet megcáfoltak a nyomozás végére. A brit vizsgálatok azt igazolták, hogy baleset történt. 2008-ban, a londoni felsőbíróság esküdtszéke

gondatlanságból elkövetett emberölésnek

minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzókat és a sofőrt tették felelőssé.

A tragédia után Forrás: AFP/Jack Guez

A nyomozásban az is kiderült, hogy az 1994-es évjáratú Mercedes S280-as típusú autót, amelyben Diana is ült azon a végzetes éjszakán, korábban újjáépítették. Két balesetben ugyanis teljesen összetört.

Henri Paul a végzetes éjszakán 190 km/h-s sebességgel száguldott vele az alagútba, pedig hatvan km/h-s sebesség felett már életveszélyes volt, és a sofőr is többször panaszkodott rá. Mohammed Al-Fayed azonban nem engedte eladni. Dodi pedig megengedte azt, hogy egy részeg sofőr vezesse az autót ezen az éjszakán. A valóságban tehát a két Al-Fayed felelőtlensége vezetett a tragédiához.

Szobor őrzi Diana emlékét

A két herceg Vilmos herceg esküvőjén, pirosban Vilmos, feketében Harry Forrás: AFP/Odd Andersen

Vilmos herceg édesanyja eljegyzési gyűrűjével jegyezte el Katalin hercegnőt, másodszülött kislányuk pedig megkapta a Diana nevet is. Emellett fiai másképpen is

őrzik az emlékét.

Mohamed Al-Fayed a fiáról és Dianáról készült szobor mellett Forrás: AFP/Chris Radburn

A tragédia 20. évfordulójára Diana egykori londoni rezidenciájának, a Kensington-palotának a nyilvánosan látogatható részén a két herceg szobrot állíttatott édesanyjuk számára.