Hatalmas tengeri sárkány maradványait találták meg

2017.08.29. 10:22

Az eddigi legnagyobb, több mint háromméteres „tengeri sárkány”, vagyis egy 200 millió évvel ezelőtt élt ichtioszaurusz maradványait azonosították Nagy-Britanniában - tudósított a BBC.

Az ichtioszauruszok fajai akkoriban népesítették be a Föld óceánjait, amikor a szárazföldet a dinoszauruszok lakták.

Húsz éve találták, de csak most figyeltek fel rá

A most vizsgált egyed kövületeit több mint húsz éve találták meg az angol partokon, de mostanáig nem tanulmányozták őket.

Sven Sachs német paleontológus lett rájuk figyelmes egy hannoveri múzeumban. Kapcsolatba lépett angol kollégájával, Dean Lomaxszel, aki az ichtioszauruszok szakértője.

Lenyűgöző, hogy még mindig találunk újdonságot a múzeumi gyűjteményekben, a felfedezéshez ki sem kell menni terepre”- mondta a Machesteri Egyetem őslénykutatója.

Dean Lomax az ichtioszaurusszalForrás: Dean Lomax/Academy of Natural Sciences, Philadelphia, USA

Az újra felfedezett egyed az Ichthyosaurus somersetensis elnevezésű fajhoz tartozik,  mely nevét a délnyugat-angliai megyéről kapta, ahol számos tengeri hüllő kövületei kerültek elő a földből.

Vemhes nőstény

A tengeri sárkány fosszíliáit Doniford Bayben ásták ki az 1990-es években, majd az értékes lelet valahogy a hannoveri Alsó-szászországi Állami Múzeumba jutott.

A hüllő kifejlett nőstény, mely halálakor vemhes volt.

Nemcsak a faj egyedeinek nagyságáról kaptunk új információt, de a most vizsgált példány egyben a harmadik ismert ichtioszaurusz, amelyikben embriót találtunk” - tette hozzá Lomax.

A művész elképzelése az ichtioszauruszról, láthatóvá téve, hogyan helyezkedett el az embrióForrás: Joschua Knüppe/University of Manchester

Az egyedet leíró tanulmányt az Acta Paleontologica Polonica aktuális számában tették közzé.

Az ichtioszauruszok maradványai az elsők között voltak, melyeket a hajdani kövületvadászok felfedezetek. Az első teljes csontvázat 1810-ben Lyme Regisben találta meg Mary Anning.

A felfedezés akkoriban nagy megdöbbenést váltott ki a tudományos világban, a Föld történetéről, a fajok kialakulásáról alkotott új elképzeléseket támasztotta alá.