Marson szükséges anyagokat állítanának elő emberi vizelettel

Mars
Emberek a Marson a művész elképzelése szerint
Vágólapra másolva!
Nincs kétség afelől, hogy a Mars-utazás hatalmas mérnöki és logisztikai kihívásokat jelent majd. Ezért is fontos, hogy néhány alapvető emberi salakanyag valójában segítheti a misszió megvalósítását. Nemcsak létfontosságú tápanyagot szolgáltatnak, hanem olyan anyagokat is, amelyek szerszámok készítéséhez is felhasználhatók.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Kémiai Társaság e heti ülésén a Clemson Egyetem egyik munkatársa magyarázta el, hogyan lehet emberi vizelettel és szén-dioxiddal táplált génmódosított élesztővel olyan értékes melléktermékeket előállíttatni, amilyenek az omega-3 zsírsavak és a műanyagokban gyakori vegyületek, írta a Washington Post.

„Ha az űrhajósok több évig tartó útra indulnak majd, akkor meg kell találnunk a módját minden magukkal vitt dolog újrahasznosításának és reciklálásának" – mondta Mark Blenner biomolekuláris mérnök. „Igazon fontossá válik az atomökonómia."

Emberek a Marson a művész elképzelése szerint Forrás: Pat Rawlings / NASA

Ez sürgető probléma, hiszen a NASA reményei szerint a következő 20 évben megkezdődik a marsi emberi telepek létrehozása. A magán űrhajózási társaságok pedig a még gyorsabb kolonizáció irányába tesznek erőfeszítéseket.

Ez azonban nem lesz könnyű feladat. A Mars átlagos földközeli távolsága nagyjából 80 millió kilométer, és az utazásra vállalkozó embereket az egész hosszú út folyamán, illetve a bolygón is évekig védelmezni és táplálni kell.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.