A csimpánzoknak is vannak elvárásai

2017.08.23. 07:36

A csimpánzok is képesek csalódni, ha a megszokottnál rosszabb, elvárásaiknak nem megfelelő bánásmódban részesülnek.

A lipcsei Max Planck Intézet kutatói a csimpánzok elvárásait vizsgálta. A kutatók szerint a csimpánzok hasonló reakciókat mutatnak, mint az emberi gyermekek a szüleikkel szemben. Mint mondta:
Ha a csimpánzok az emberektől egy kevésbé kedvelt jutalmat kaptak, csalódottá váltak és gyakran visszautasították azt.A majmok volt, hogy a korábban használt eszközt a földre dobták vagy pedig visszahúzódtak a terem sarkába. De arra is volt precedens, hogy az eszközt pontosan az emberek felé hajították el.

Forrás: Origo

A kutatók eszközhasználattal tesztelték a majmokat. Mégpedig egy bizonyos eszközzel élelmet kellett maguknak szerezniük. Néhányuk a kiszemelt nyalánkságot tudta megszerezni, mások viszont kevésbé olyat, amit kiszemelt magának. Viszont az „irigység" vagyis frusztráció nem az ügyesebb majomtársa felé irányult

A kutatók szerint a csalódottság akkor is észrevehető volt, amikor az élelmet egy gép osztotta ki.
A társas összehasonlítás, amely az emberi elme számára fontos szempont a korrektség szempontjából, a csimpánzoknál úgy tűnik, nem játszik szerepet. Az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy a csimpánzokban is kialakulnak a partnerrel szembeni társas elvárások.  – mondta a kutató.