Unja már a tengerimalacot? Tartson törpemalacot!

törpemalac
Törpemalac kisgazdájával
Vágólapra másolva!
Minnesotai törpemalacokat befogadó gazdák jelentkezését várják az ELTE Etológia Tanszékén induló új projektbe. Minden malac neveléséhez 50 000 Ft-tal járulnak hozzá. Ezen felül igyekeznek megszervezni egy malacovi jellegű segítséget is.
Vágólapra másolva!

A társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, hála annak, hogy ezek az állatok tiszták, tanulékonyak, válaszkészek és alkalmazkodóak. De még mindig keveset tudunk szociális képességeikről, vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel.

A program lényege, hogy házi kedvencként nevelt törpemalacok vesznek majd részt a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban. Ezek segítségével bepillantást nyerhetünk társas viselkedésük és kommunikációs képességeik részleteibe. Éber állapotban elvégzett funkcionális MRI vizsgálatok segítségével pedig még árnyaltabb képet kaphatunk arról, hogy mi is járhat egy malac fejében.

Törpemalac kisgazdájával Forrás: ELTE

A cél az, hogy a malacot társállatként, „kutyaszerűen" tartsa és nevelje a befogadója.

A kutatók a törpemalacokat fiatal korban, 4-8 hetesen tervezik a befogadókhoz adni. Befogadói szerződéssel, oltva, féregtelenítve és microchippel ellátva kerülnek a gazdához az állatok. Tartási és nevelési tanácsokkal is segítik a felkészülést az új jövevényre.

A malacok minden esetben az ELTE Etológia Tanszék tulajdonában maradnak, és a kutatócsoport fenntartja magának a jogot arra, hogy bármikor, ha a befogadóval egyeztetve úgy ítéli meg, már nem állnak fenn az együttműködést biztosító feltételek, a malacokat visszakérje, és más befogadónál biztosítsa további nevelésüket.

A minnesotai törpemalac a házisertés egy kitenyésztett változata, és nevéhez hűen valóban „törpe" marad, kifejlett korában is. Míg számos sertésfajta a 200 kg-t is elérheti, a törpemalacok végleges tömege 40-60 kg körül várható. Az egyhónapos törpemalac kb. 1 kg, a háromhónapos pedig kb. 3 kg, tehát az első hónapokban valóban egészen kicsi az állat.

Akit érdekel a program, az ELTE Etológia Tanszékének honlapján talál részletes információkat.