A gyilkos robotok betiltását követelik

robotzsaru robocop
HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 10: A general view of the atmosphere at the premiere of Columbia Pictures' "Robocop" at TCL Chinese Theatre on February 10, 2014 in Hollywood, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az autonóm támadó fegyverek, a harci robotok - úgynevezett gyilkos robotok - betiltását követelve nyílt levelet írt több mint száz robottechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozás vezetője az Egyesült Nemzetek Szervezeténél (ENSZ).
Vágólapra másolva!

A levelet vasárnap a mesterséges intelligenciáról szóló nemzetközi konferencián, Melbourne-ben hozta nyilvánosságra a Future of Life közhasznú intézet. Ebben Elon Musk, a Tesla alapítója és 115 további cégvezető "a háborúskodás harmadik forradalmának" veszélyeire hívja fel a figyelmet.

olvasható a levélben. Az "iszonyat fegyvereivé" válhatnak, fegyverekké, amelyeket zsarnokok és terroristák az ártatlan lakosság ellen vethetnek be, vagy fegyverekké, melyeket ha meghackelnek, kontrollálhatatlanná válhatnak - írták.

Robotzsaru Forrás: AFP/Kevin Winter

A szakértők azt követelik, hogy ezeket a technológiákat is vegyék fel azon fegyverek listájára, melyek használatát az egyes hagyományos fegyverek alkalmazásának betiltásáról, illetőleg korlátozásáról szóló 1980-as ENSZ-egyezmény (CCW) megtiltja.

"Ha Pandora szelencéjét egyszer kinyitják, nehéz lesz újra lezárni" - hangsúlyozták a levél aláírói.

A gyilkos robotok teljesen önállóan működő fegyverek, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek kiválasztani és megtámadni a célpontot.

Jelenleg nem léteznek ilyen robotok, de a technológiai fejlődés hatására létrejöttük hamarosan megvalósulhat.

A gyilkos robotokat támogatók szerint a jelenlegi háborús törvények elegendőek lehetnek bármely felmerülő probléma megoldására, ha valaha kifejlesztik ezeket a gyilkos fegyvereket. Véleményük szerint moratóriumra, nem pedig teljes tilalomra van szükség.

MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System) távirányítású harci robot Forrás: AFP/Jim Watson

Az ellenzők szerint azonban a gyilkos robotok veszélyt jelentenek az emberiség számára és minden önálló "gyilkoló eszközt" be kell tiltani.

Kutatók és prominens személyiségek ezrei tiltakoztak már 2015-ben is az önálló támadófegyverek ellen és emelték fel szavukat a gyilkos robotok betiltásukért. Elon Musk mellett Stephen Hawking brit asztrofizikus is rendszeresen felhívja a figyelmet a katonai célokra használt mesterséges intelligencia veszélyeire.