A természet lenyűgöző képei ökológus szemmel

Rejtőzködő polip a Nagy Korallzátonyon
Rejtőzködő polip a Nagy Korallzátonyon
Vágólapra másolva!
Idén ötödik alkalommal hirdetett fotópályázatot a BMC brit lapkiadó ökológiai szakosztálya. A beérkezett képek most is lélegzetelállítóak, és nemcsak a hat győztes alkotás, de valamennyi nevezett fotó szabadon hozzáférhető az interneten.
Vágólapra másolva!

A rovarok mozgalmas életét megörökítő makrófotóktól a végtelen tájakat átölelő légi felvételekig mindent megtalál a néző a BioMed Central (BMC) idei ökológiai fotópályázatának nevezettjei között. A fényképek lenyűgöző változatossága hűen tükrözi a napjainkban is intenzíven folyó ökológiai kutatás sokféleségét. A versenyre beérkezett valamennyi felvétel szabadon hozzáférhető, és a Wikipédia képeihez hasonló módon, közösségi szerzői jog alapján felhasználható. A fődíjas képek itt, a többi kép itt található.

A verseny bírái augusztus 17-én hozták nyilvánosságra a helyezéseket. Döntésük alapján a pályázat fődíját a portugál Ana Carolina Lima fotója érdemelte ki.

Az Aveiro-i Egyetem ökológus munkatársa óriás dél-amerikai teknősöket (Podocnemis expansa) kapott lencsevégre, a veszélyeztetett faj fennmaradása szempontjából legfontosabb védett élőhelyek egyikén,

a brazíliai Tocantins-ban fekvő Cantão Nemzeti Park területén. A park a legkiterjedtebb dél-amerikai szavanna, a Cerrardo szívében található; ez a vidék a Föld kiemelkedően változatos élővilágú tájegységeinek, a 25 ún. biodiverzitási forrópontnak az egyike. Chris Darimont, a kanadai Victoriai Egyetemről meghívott zsűritag ekképp méltatta az alkotást: „A kép különleges, sokrétegű látványt tár elénk felülnézetből. A fotó jól megkomponált, technikailag kikezdhetetlen és bámulatosan gazdag geometriájú.”

A fődíjat nyert kép: Podocnemis expansa óriás dél-amerikai teknősök. A képre kattintva galária nyílik! Forrás: Ana Carolina Lima​

Az abszolút győztest összesen 127 nevezett fotó közül választották ki. A fődíj mellett még két általános második helyezést adtak ki, és győzteseket jelöltek meg az öt kategória – Közösség, Populáció és Makroökológia, Viselkedésökológia és Élettan, Konzervációökológia és Biodiverzitás, Tájökológia és Ökoszisztémák, valamint A Szerkesztő kedvence – mindegyikében. A hat győztes és a további 24 kiemelten jutalmazott kép az ökológia különböző ágainak központi témáit járja körül: milyen erőfeszítéseket tesznek a fajok egyedei génjeik átörökítése érdekében, miként avatkozik be az ember a természeti folyamatokba, és miféle fenyegetést jelent az élővilágra az emberiség korlátlan terjeszkedése.

A verseny szervezője, a Springer kiadóbirodalom természettudományi ága által tulajdonolt BioMed Central a „legyen a tudomány mindenkié” mozgalom egyik zászlóvivője.

A BMC által kiadott 250 online tudományos folyóirat mindegyike az ún. open access (szabad hozzáférés) rendszerének megfelelően publikál. Míg a lapkiadás hagyományos modelljében az olvasó fizet a tartalomért, az open access filozófiája szerint a tudományos eredményekhez való hozzáférés lehetőségét nem szabad az olvasó anyagi lehetőségeihez kötni. A patinás tudományos lapok előfizetői díjának ismeretében itt nem filléres tételekről van szó: egy anyagilag kevésbé jól ellátott kutatóhelynek csakugyan komoly problémát jelenthet a munkájához szükséges tartalmak elérése. Az open access folyóiratok ezért inkább az eredményeiket közölni kívánó kutatóktól szednek be egy egyszeri publikációs díjat – amire a legtöbb tudományos pályázat külön keretet biztosít –, és ebből fedezik a megjelentetés költségeit, így tartalmaikat ingyenesen tudják kínálni az olvasóknak. A BMC természetesen a fotóversenyt is ebben a szellemben rendezte, ezért az összes nevezett fotó ingyenesen, a Creative Commons (kb.: kreatív közvagyon) licence alatt megtekinthető és letölthető.

Rejtőzködő polip a Nagy Korallzátonyon. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Michelle Achlatis

A „Szerkesztő kedvence” kategóriában nyertes felvételt, az ausztráliai University of Queensland-en dolgozó Michelle Achlatis munkáját így mutatta be az egyik szerkesztő, Dominique Mazzi:

Akinek gondot okoz megtalálni, keresse a szemét pontban a kép kellős közepén.” A kategória másik szerkesztője, Michel Baguette hozzátette: „A fotó arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyes fajok mennyire szerves és elválaszthatatlan részét képezik a korallzátonyok életközösségének. A polipnak, amely ennyire döbbenetesen alkalmazkodott a környezetéhez, a természetes élőhelyén kívül sehol nem lenne esélye a túlélésre.”

A második helyezett képek egyikén, a Valencíai Egyetemről (Spanyolország) nevező Roberto García-Roa felvételén egy ragadozó pókot láthatunk vadászat közben. A pók rejtőszínének köszönhetően remekül megbújik a fehér virágon, amint zsákmányul ejt egy nagy méhet, miközben áldozatát egy élősködő légy is támadja. A kategóriát szerkesztő Simon Blanchet kommentárja szerint „a négy faj közti kölcsönhatás bemutatásával a kép tökéletesen illusztrálja a fajok egymástól való kölcsönös függését.”

Alvó oroszlánfóka. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Pablo Juarbe Martinez

A kiemelt alkotások között szerepel még homokban szundikáló galápagosi oroszlánfóka, rejtőzködő malajziai orchideasáska, a dél-portugáliai Sado folyó torkolatvidékének légi felvétele és sok minden más. Az idén immár ötödik alkalommal megrendezett BMC Ecology fotópályázat szeretne lehetőséget nyújtani az ökológusok számára, hogy kutatásuk szeretett tárgyát és fotózási készségeiket egyszerre mutathassák meg az érdeklődőknek; a verseny ezért a művészet és tudomány találkozását is ünnepli.

– nyilatkozta a BMC-től Chris Foote szerkesztő. – Mivel a zsűriben elismert tudósok foglalnak helyet, biztosra vehető, hogy a győztes képek kiválasztásában legalább annyira szerepet játszott a mögöttük meghúzódó tudományos tartalom, mint a képek szépsége és technikai kivitelezése. Így a verseny szelleme tökéletes összhangban van a BMC által támogatott értékekkel: az újítással, a kíváncsisággal és a tudományos integritással. Ezúton is köszönetet mondunk minden idei résztvevőnknek, gratulálunk a nyerteseknek, és reméljük, hogy olvasóink legalább annyi örömet lelnek majd a képekben, mint mi magunk leltünk.”