Túlélné az atomháborút? Ne használjon hajkondicionálót!

atombomba
Vágólapra másolva!
Az embereket az atombomba feltalálása óta foglalkoztatja a kérdés, hogyan lehet túlélni egy nagyobb kiterjedésű nukleáris háborút. Sajnos ez a kérdés napjainkban megint kezd előtérbe kerülni az észak-koreai és az amerikai kardcsörtetés miatt. Az Észak-Korea által nukleáris rakétacsapással fenyegetett Guam sziget hatóságai ezért pénteken kiadtak egy kalauzt, mi a teendő atomrobbanás esetén. A komolynak szánt kiadvány azonban helyenként igen morbid humorúra sikeredett.
Vágólapra másolva!

Az IFL Science tudományos ismeretterjesztő portál vette észre, hogy a guami hatóságok az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium együttműködésével kiadtak egy útmutatót arról, hogy mi a teendő atomháború esetén. Az olvasmány elég morbid humorú lett, noha valószínűleg nem ez volt a készítők szándéka.

Kiszámíthatatlan terroristák

Mindjárt az első bekezdés egy rendkívül hasznos és kevéssé ismert tényt közlő mondattal végződik:

„Valamennyi nukleáris eszköz halálos hatásokat hoz létre a robbanásakor."

Észak-koreai rakétakísérlet Forrás: AFP/Str

„Az Egyesült Államok ellen intézett kiterjedt nukleáris támadást napjainkban kevéssé tartanak valószínűnek a szakemberek" – folytatódik, de baljóslatúan hozzáteszi: „A terrorizmus azonban természetétől fogva kiszámíthatatlan."

Veszélyes hajkondicionáló

Azon a praktikus tanácson kívül, hogy a lehető legtávolabb álljunk a robbanástól, azt is kiemeli az oldal, hogy

semmiképp se használjunk hajkondicionálót.

A kondicionálók hozzátapasztják a radioaktív részecskéket a hajhoz, és így nehezebb lemosni azokat.

Kísérleti nukleáris robbantás Forrás: AFP

Bár a hajkondicionálók forgalmazói úgy hirdetik termékeiket, hogy ettől „ragyogó lesz a hajunk", a radioaktív sugárzás azért már túlzás.

Vetkőzzünk meztelenre!

A kiadvány inkább azt tanácsolja, hogy használjunk sok szappant és bő vízzel öblítsünk le olyan sok radioaktív részecskét, amennyit csak tudunk. Azt is javasolja, hogy ha a szabadban ér bennünket az atomvillanás (amelybe természetesen ne nézzünk bele), akkor vetkőzzünk le és meztelenül hagyjuk el a helyszínt.

Atombomba Forrás: Origo

„Vegyük le a ruhánkat, hogy megakadályozzuk a radioaktív anyagok terjedését" – magyarázza az anyag. „Az öltözet külső részének eltávolításával akár a radioaktív anyag 90 százalékától is megszabadulhatunk."

„Teringettét!" – zárja összefoglalóját Robin Andrews, az IFL újságírója.

És mennyire igaza van.