Nagy összegű orvosi díjon osztoznak a molekuláris olló kifejlesztői

DNS
A DNS modellje
Vágólapra másolva!
A DNS szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszer, a CRISPR/Cas9 technika, vagyis a "molekuláris olló" kifejlesztői osztoznak idén az orvosi és biomedicina kutatásokért járó egyik legmagasabb összegű amerikai orvosi díjon, az Albanyi Orvosi Egyetem elismerésén (Albany Medical Center Prize).
Vágólapra másolva!

Az öt kutató, Emmanuelle Charpentier (németországi Max Planck Intézet Fertőzésbiológiai részlege), Jennifer Doudna (berkeley-i Kaliforniai Egyetem), Luciano Marraffini (New York-i Rockefeller Egyetem), Francisco J.M. Mojica (spanyolországi Alicantei Egyetem), valamint Feng Zhang (Massachusettsi Műszaki Egyetem) szeptember 27-én veheti át az 500 ezer dollárral (130 millió forint) járó elismerést a New York állambeli Albany-ban - írja az MTI.

A DNS modellje Forrás: BSIP/JACOPIN / BSIP/Jacopin

A génszerkesztés úttörő technológiájának nevezett CRISPR/Cas9 eljárást a 2015-ös év tudományos áttörésének választották.

A módszer segítségével a szakértők géneket iktathatnak ki, a sérülteket megfelelő DNS-részekkel pótolhatják vagy új génszekvenciákat illeszthetnek be.

Az elmúlt években a CRISPR/Cas9 segítségével sikerrel távolítottak el a sertés genomjából 62 potenciálisan ártalmas DNS-szekvenciát, legyőzve az egyik legnagyobb akadályát annak, hogy emberekbe sertések szerveit ültessék át. Idén augusztus elején pedig egy amerikai és dél-koreai tudósokból álló kutatócsoport először metszett ki sikerrel humán embrióból hibás DNS-darabot, amely egy öröklődő, súlyos szívbetegségért felelős.