A hajók kötelesek lassítani a bálnák érdekében

simabálna
Északi simabálna
Vágólapra másolva!
A kanadai hatóságok elrendelték a hajók sebességének felére csökkentését az ország keleti részén lévő Szent Lőrinc-öbölben a veszélyeztetett északi simabálnák védelmében.
Vágólapra másolva!

Hetente egy-egy bálna pusztult el a hajók miatt

A sebességet minden hajónak, legyen az teherhajó vagy óceánjáró, 10 csomóra (18,5 kilométer/óra) kell csökkentenie azokban a térségekben, ahonnan jelezték bálnák jelenlétét. Aki megsérti a rendelkezést, mintegy hatmillió forintnyi büntetésre számíthat.

Északi simabálna Forrás: Wikimedia Commons

A péntektől életbe lépett intézkedést azután foganatosították, hogy

az elmúlt két hónapban hetente egy-egy bálna elpusztult a híres hajózási útvonalon,

amely összeköti az Atlanti-óceánt a Nagy Tavak térségével.

A halászhálók is súlyos fenyegetést jelentenek

Az Egyesült Államok és Kanada partjai mentén az elmúlt hetekben 12 bálna pusztult el. Az első vizsgálatok szerint a veszélyeztetett tengeri emlősök halálát valószínűleg hajóval való ütközésből eredő trauma okozta.

Északi simabálna a borjával Forrás: Wikimedia Commons

Néhány bálnatetemen olyan sebesüléseket találtak, amely arra utal, hogy halászhálóba akadtak. A szakértői jelentést a napokban fogja közzétenni a kanadai halászati miniszter. A sebességcsökkentéstől azt várják,

hogy a bálnák így időben kikerülnek a hajók útjából,

vagy ha ez nem sikerül, akkor csak kisebb sebesülést szenvednek.

A simabálnák a legveszélyeztetettebb tengeri emlősök

"Nagyon komolyan vesszük a veszélyeztetett fajok helyzetét. Lépéseket teszünk, hogy csökkentsük elpusztulásuk kockázatát ebben a térségben. Azt akarjuk, hogy ezek a bálnák képesek legyenek együtt élni a hajókkal" - hangoztatta Marc Garneau közlekedési miniszter.

Az észak-atlanti simabálna (Eubalanea glacialis) jóval nagyobb a hosszúszárnyú bálnánál (Megaptera novaangliae), vagy a szürkebálnánál (Eschricthius robostus), ez az egyik leginkább veszélyeztetett faj a Földön. Mintegy 500 egyed él az Atlanti-óceán északi térségében.

Elpusztult simabálna borjú Forrás: Origo

A simabálnák családjába összesen négy faj tartozik,

ezek közül három kritikusan veszélyeztetett, így például a csendes-óceáni simabálna (Eubalanea japonicus) egyedszámát alig 30-50 példányra becsülik.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) által 2017. augusztus 11-én közreadott felvételen egy csendes-óceáni északi simabálna (Eubalaena japonica) levegőért jön a felszínre a Bering-tengeren, az alaszkai partok közelében levő Bristol-öbölben augusztus 6-án. A NOAA egyik munkatársa műszerrel bemérte a veszélyeztetett emlősfaj két példányát, és az egyikükből szövetmintát is sikerült vennie. Az intézmény becslése szerint mára mindössze 30-50 csendes-óceáni északi simabálna maradt fenn. (MTIAP/NOAA) Forrás: MTI/AP/NOAA Fisheries/-------------------

Az északi simabálnák nagytestű tengeri emlősök, a sziláscetek alrendjébe (Mysticeti) tartozó más bálnafajokhoz hasonlóan plankton-szűrögető életmódot folytatnak.

Közülük jelenleg mintegy 80-100 tartózkodik kanadai vizeken.

Júliusban a kanadai hatóságok betiltották a halászatot a Szent-Lőrinc-öböl egyes térségeiben a bálnák védelme miatt.