Megtelepedett a mocsári teknős a Pilisi Parkerdő tavaiban

Vágólapra másolva!
A Pilisi Parkerdő számos erdei tavában figyelték meg idén tavasszal és a nyár első felében az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfaj, a mocsári teknős több példányát - tájékoztatta az erdőgazdaság szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A mocsári teknős igen ritka a hegyvidékeken

Lomniczi Gergely közölte: korábban nagyjából ötévente találtak egy-egy példányt. A Pilisi Parkerdő egy uniós természetvédelmi program keretében a Visegrádi-hegység csaknem húsz erdei kistavában az eredetivel megegyező környezetet hozott létre, az állatok betelepedése ennek is köszönhető.

Mocsári teknős (Emys orbicularis) Forrás: Wikiwand

A mocsári teknős védett állat, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az állat nagyon érzékenyen érinti, ha tojásrakó helyeit megzavarják, állománya ezért is fogyatkozott meg. Alapvetően sík vidékekhez kötődő faj, ritkán látható a Visegrádi-hegységben és a Pilisben.

Visszatért az aranysakál is

A Pilisi Parkerdő Zrt. által helyreállított tavak mindegyikében elterjedt és nagy egyedszámban fordul elő a pettyes gőte, de a kirándulók gyakran találkozhatnak barna varanggyal, erdei és gyepi békával, valamint zöld levelibékával is.

Az aranysakál (Canis aureus) is megjelenta Pilisi Parkerdő területén Forrás: WWF/Rey Millet

Az erdőgazdaság által kezelt területekre az örökerdő-gazdálkodás eredményeként számos faj visszatért,

a Buda környéki erdőkben újra megtelepedett az aranysakál,

a Pilisi Parkerdőben nőtt a denevérkolóniák száma - közölte a társaság.

Ez az egyetlen parkerdő gazdaság

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.