Ítéletnapi fény villant fel Hirosima felett

Hirosima
Az első atomtámadást végreható stratégiai nehézbombázó, az Enola Gay nevű B-29-es személyzete, a hirosimai bevetés előtt
Vágólapra másolva!
1945. augsztus 6-án helyi idő szerint reggel kilenc óra tizenöt perckor az Enola Gay nevet viselő B-29-es nehézbombázóról kioldott urániumbomba Hirosima feletti  felrobbanásával, a világtörténelem első atomtámadásával új korszak kezdődött. Amerika 1942-ben eredetileg a náci Németország potenciális atomfenyegetése miatt fogott hozzá a Manhattan-tervhez, az atombomba kifejlesztéséhez, amelyet végül Japán ellen vetett be.
Vágólapra másolva!

Truman nem ismerte az elődje által jóváhagyott Manhattan tervet

Albert Einstein és Szilárd Leó, a két világhírű elméleti fizikus 1939-ben Roosevelt amerikai elnöknek címzett levelükben a náci Németország nukleáris fegyverhez jutása miatti aggodalmukat ecsetelték. A második világháború kitörése, és Amerika 1941 decemberi hadba lépése után, nem kis részben e levél hatására Roosevelt elnök 1942-ben jóváhagyta a Manhattan-tervet, az Egyesült Államok szupertitkos atombombaprogramját.

Albert Einstein is aláírta azt a Franklin D. Rooseveltnek címzett levelet, amelyben a náci atomfegyver kifejlesztésének veszélyére figyelmeztették az elnököt Forrás: Wikimedia Commons

Az első bombához szükséges plutóniumot 1945 késő tavaszára sikerült előállítani,

az új-mexikói Los Alamos-i kutatóközpontban kifejlesztett technológia alapján. 1945. április 12-én elhunyt Franklin D.Roosevelt. Az amerikai alkotmány értelmében, az alelnök, Harry Truman követte Rooseveltet az elnöki székben.

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök Forrás: Library of Congress

Truman azonban hivatala elfoglalásakor még nem ismerte az atomprogram részleteit.

1945. április 24-én Henry L. Stimson védelmi miniszter avatta be az új elnököt a Manhattan-terv részleteibe, és a projekt akkori állásába. Trumant kifejezetten aggasztotta a vezérkar Japán küszöbön álló megszállásával kapcsolatos prognózisa, amely szerint a szigetországi partra szállás, és a harcok várhatóan egymillió amerikai katona életébe fognak kerülni.

Harry S. Truman az alelnöki székből lépett Roosevelt örökébe Forrás: Library of Congress

Az Ivo Dzsimánál illetve Okinavánál végrehajtott partraszálló hadművelet jelentős amerikai veszteségei, legalább is előre vetítették e becslés valószinűségét.

Roncsok Ivo Dzsima partjainál. Forrás: Wikimedia Commons

Az elnököt elődjétől sokkal jobban aggasztotta a szovjet diktátor, Joszif V. Sztálin mértéktelenre növekedett étvágya is,

amellyel a megszállt kelet-európai országokon kívül igyekezett minél nagyobb darabot kiharapni a végnapjait élő hitleri Harmadik Birodalomból.

Sztálin igyekezett a jaltai megállapodásban lefektetett befolyási határokat "rugalmasan kezelve" minél nagyobb területet megszállni a náci Németországból Forrás: Sputnik News

Harry Truman az új fegyverben egyszerre látta a Japán elleni gyors és nagy veszteségeket elkerülő győzelem, valamint „Joe bácsi" étvágyát csökkentő eszközt.

Sztálin először fel sem fogta, mi robbant fel Alamgorodóban

A Los Alamos-i kutatóközpontban Robert Oppenheimer és Leslie Groves dandártábornok irányításával 1945. július elejére összeszerelték az első kísérleti robbantásra szánt atombombát.

Oppenheimer és Groves dandártábornok a Trinity felrobbanásának epicentrumában, az első sikeres kísérleti atomrobbantás után Forrás: Wikimedia Commons

A Manhattan programban vezető szerepet játszó tudósok, köztük Enrico Fermi,és Szilárd Leó is azt javasolták,

hogy a kísérleti robbantásra hívják meg a japán kormány képviselőit,

mert szerintük a bomba pusztító erejének látványa önmagában is elég lesz a Japán Császárság kapitulációjához.

Norman Hilberry és Szilárd Leó (a kép jobb szélén) magfizikusok az első működő amerikai atomrekator épülete előtt Forrás: US Department of Energy

A katonai és a politikai vezetés azonban nem osztotta a tudósok szerintük túlzottan optimista és „naiv" elképzelését.

1945. július 16-án az új-mexikói Alamgorodo kísérleti telepén villant fel a világtörténelem első nukleáris napfelkeltéje,

az ironikus kódnevű Trinity (Szentháromság) plutóniumbomba felrobbantásával.

A világtörténelem első kísérleti atomrobbanása Alamgorodóban, 1945. július 16-án Forrás: Wikimedia Commons

Az ekkor Németországban, a potsdami konferencián tartózkodó Truman elnököt titkos táviratban értesítették a sikeres kísérleti robbantás tényéről. Truman először bizalmasan Churchillt tájékoztatta a hírről, majd a brit miniszterelnök jelenlétében Sztálinnal is megosztotta a „minden addiginál pusztítóbb" új bombával elvégzett kísérlet hírét.

Sztálin, Truman, és Churchill a potsdami konferencián Forrás: Library of Congress

Sztálin eleinte fel sem fogta, hogy hogy miről van szó,

és lelkesen üdvözölte a „nagyszerű új eredményt". Truman még Potsdamban, Churchillel tanácskozva végleges döntését hozott az atomfegyver Japán elleni bevetéséről.

Fülledt trópusi hajnalon emelkedett magasba az Enola Gay

Alig három héttel később, 1945. augusztus 6-án kora hajnalban, a csendes-óceáni Mariana-szigetekhez tartozó Tinianról a magasba emelkedett Paul Tibbets ezredes ezüstösen csillogó B-29-es négymotoros bombázógépe, az Enola Gay, hogy végrehajtsa a kijelölt célpont, a japán ipari nagyváros, Hirosima elleni atomtámadását.

Az első atomtámadást végreható stratégiai nehézbombázó, az Enola Gay nevű B-29-es személyzete, a hirosimai bevetés előtt Forrás: Wikimedia Commons

Az Enola Gay-t egy másik négymotoros B-29 kísérte nagyobb távolságból, az atombomba-robbanás hatásának megfigyelése céljából. Az Enola Gay reggel nyolc óra után öt perccel érkezett meg a bevetési célpont légterébe.

Az Enola Gay Tinian szigetén Forrás: AFP/Ho

A bombavető tiszt ekkor hátramászott a bombakamrába, hogy élesítse a „kisfiút". Tibbets ezredes az atombomba élesítése után elrendelte a személyzet tagjainak előre kiosztott sötét védőszemüvegek felvételét, majd parancsot adott „Little Boy" kioldására.

A hirosimai atomtámadás gombafelhője Forrás: U.S. Air Force Archive Photos

Az addigi pusztító amerikai bombatámadásokat elkerült, sértetlen, békebeli képet mutató japán nagyváros lakóit nem különösebben zavarta a nyolc óra után pár perccel magasan berepülő magányos amerikai gép felbukkanása.

Apokaliptikus gombafelhő, és "jó eredmények"

A város légterét rendszeresen átszelték amerikai felderítőgépek, ezért a hirosimaiak az Enola Gay-t is ilyen gépnek vélték.

A "Little Boy", a Hirosimára ledobott urán tartalmú atombomba Forrás: Wikimedia Commons

A B-29-esről kioldott urán hasadóanyagú bomba ejtőernyőn függve, lassan ereszkedett alá.

Miután a bombázótiszt elvégezte a robbanószerkezet kioldását, Tibbets éles fordulóba döntötte gépét, és a motorokat maximális sebességre felpörgetve igyekezett minél messzebb távolodni a robbanás számított epicentrumától, kikerülendő a várható erős lökéshullámokat.

A hirosimai atombomba összetétele és a gombafelhő, ami a robbanást kísérte Forrás: MTI

Reggel, pontban negyed kilenckor az ébredező nagyváros felett hirtelen ítéletnapi fény villant fel,

az atomkorszak apokaliptikus nyitányaként. A nap fényéhez hasonló erős felvillanás, majd a sztratoszféra határáig emelkedő jellegzetes gombafelhő kitűnően látszott az Enola Gay pilótafülkéjéből.

Hirosimai látkép néhány héttel a pusztító atomtámadás után Forrás: Origo

„Good results" (jó eredmények) -jegyezte fel Paul Tibbets ezredes a hajózónaplóba. ( A „jó eredmények" 1945 végéig összesen 140 ezer ember halálát jelentették, akik részben a bomba felrobbanásakor, részben pedig később, súlyos sérüléseik és a sugárfertőzés miatt haltak meg.)

A fanatikus japán szodateszkát nem érdekelte az atom, a végsőkig harcolni akart

A sikeres atomtámadás híre gyorsan eljutott Washingtonba. Truman elnök még aznap – a potsdami konferencián július 26-án megtett nyilatkozatot megismételve – felszólította a japán kormányt az azonnali és feltétel nélküli fegyverletételre.

Az Enola Gay landol Tinianon, miután visszatért a Hirosima elleni atomtámadásból Forrás: Wikimedia Commons

Sztálin a jaltai konferencián tett vállalásának megfelelően augusztus 8-án késő éjjel – az 1941-es szovjet-japán megnemtámadási egyezményt megszegve - egyoldalúan hadat üzent Japánnak, majd másnap, augusztus 9-én a Vörös Hadsereg alakulatai bevonultak Mandzsúriába. Ugyanezen a napon az Egyesült Államok légiereje a hirosimainál is pusztítóbb „Fat Man" (kövér ember) kódnevű putóniumbombát dobta le Nagaszakira.

Balról az augusztus 6-i hirosimai, jobbról pedig az augusztus 9-i Nagaszaki ellen végrehajtott atomtámadás gombafelhője Forrás: Wikimedia Commons

A Japán számára rendkívül súlyos események hatására Hirohito császár augusztus 14-én utasítást adott hogy a végsőkig ellenállni akaró fanatikus szoldateszka szándéka ellenére

a kabinet fogadja el a szövetségesek potsdami feltételeit.

A szigetországban istenként tiszteltt "teno", a császár, másnap rádióbeszédben jelentette be, hogy Japán leteszi a fegyvert.

Hirohito japán császár 1945. augusztus 15-én rádióbeszédben jelentette be a szigetország kapitulációját Forrás: Library Of Congress

Augusztus 28-án, az amerikai csapatok Douglas MacArthur tábronok parancsnoksága alatt, megkezdték a szigetország megszállását.

A japán kormány küldöttsége 1945. szeptember 2-án a Tokiói-öbölben horgonyzó USS Missouri csatahajó fedélzetén aláírta a kapitulációs okmányt.

A japán küldöttség az USS Missouri fedélzetén aláírja a kapitulációs okmányt, 1945. szeptember 2-án Forrás: Wikimedia Commons

Hirosimával nem csak a második világháborúnak véget vető japán kapitulációs folyamat kezdődött el hanem egy új korszak,az atomfegyver fenyegetésének árnyékában kibontakozó hidegháború időszaka is.