A karcsúság sem jelent védelmet a cukorbetegség ellen

Cukorbetegség, diabétesz beteg orvos cukor  inzulin gyógyszer kezelés
TEST FOR DIABETES Photo essay from hospital. Bichat Claude Bernard Hospital in Paris, France. Out-patient hospitalization. Diabetes and glycemia screening. TIROT / BSIP
Vágólapra másolva!
A karcsúság nem jelent védelmet a diabétesz ellen: minden ötödik vékony embernél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Vágólapra másolva!

- írták a tanulmányt készítő kutatók.

A karcsú emberek 18 százalékának károsodott az anyagcseréje a szakértők szerint. Ezért náluk háromszor nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, éri őket szívinfarktus vagy agyvérzés, mint az egészséges anyagcseréjű embereket.

Esetükben a rizikó még a túlsúlyos, de egészséges anyagcseréjű emberekénél is nagyobb.

Az okokat kutatva Norbert Stefan szakértő vezetésével a Tübingeni Orvostudományi Egyetem és a Német Diabéteszkutató Központ (DZD) kutatói arra jutottak, hogy az érintett karcsú emberek csak kevés zsírt raktároznak a lábukon, ami funkcionális zavar. A szakértők szerint az orvosoknak az anyagcsere károsodását kellene vizsgálniuk azoknál a pácienseknél, akik kevés zsírt raktároznak lábukon és a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) jeleit mutatják.

/ BSIP/Tirot

Heterogén betegség

A metabolikus szindróma többek közt a belső szerveknél kialakuló zsírlerakódások és magas vérnyomás formájában jelentkezik. "Az eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz egy nagyon heterogén betegség" - mondta Baptist Gallwitz, a tübingeni Diabetológiai Klinika vezetője, a Német Diabétesz Társaság egykori elnöke. Kiemelte: korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a vékony emberek szervezete is reagálhat rosszul az inzulinra, régóta nincs azonban válasz arra, milyen mechanizmusok felelősek ezért. Ugyanakkor hozzátette, hogy a diabétesz legnagyobb rizikófaktora továbbra is a kóros túlsúly.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) a normál súlyra törekvést javasolja azoknak, akiknél nagy a diabétesz kialakulásának kockázata.

- mondta Antje Gahl, a DGE szóvivője. Mindenki, így a karcsú emberek esetében is például a vörös, feldolgozott hús, a cukros üdítők és a tojás fogyasztása növeli a diabétesz kockázatát. A teljes kiőrlésű termékek, zöldség, gyümölcs és tejtermékek fogyasztása viszont csökkenti a rizikót - mondta a szakember.

Az eredményeket a kutatók a Cell Metabolism című szaklapban mutatták be.