Csatlakozott a Szojuz MSZ-05 a Nemzetközi Űrállomáshoz

Szojuz MSZ-05, űrhajó
Paolo Nespoli olasz, Szergej Rjazanszkij orosz és Randy Bresnik amerikai űrhajóssal a fedélzetén felbocsátják a Szojuz MSZ-05 űrhajót a bajkonuri űrközpontban
Vágólapra másolva!
Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) szombaton hajnalban a Szojuz MSZ-05 orosz űrhajó, amely három asztronautát szállított a Föld körül keringő űrbázisra - közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat.
Vágólapra másolva!

Az űrhajó a felbocsátást követően kilenc perccel állt Föld körüli pályára, majd gyorsított üzemmódban, körülbelül hat órával később megérkezett úti céljához. Fedélzetén Randy Bresnik amerikai és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája utazott.

A Szojuz MSZ-05-ös automata vezérléssel kapcsolódott az ISS Zarja (Hajnal) nevű orosz moduljához.

Paolo Nespoli olasz, Szergej Rjazanszkij orosz és Randy Bresnik amerikai űrhajóssal a fedélzetén felbocsátják a Szojuz MSZ-05 űrhajót a bajkonuri űrközpontban Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az újabb űrhajósokkal hatra bővül a Nemzetközi Űrállomás legénysége, amely eddig az orosz Fjodor Jurcsihinból, az amerikai Jack Fischerből és Peggy Whitsonból állt.