Bélyeg méretű műholdat állítottak pályára

Sprite nanoszatellit
Sprite nanoszatellit
Vágólapra másolva!
A készítő Breakthrough Starshot célja, hogy robotküldetéseket indítson a 21. század közepén a közeli csillagokra. Ennek első lépése, hogy sikeresen felbocsátotta és pályára állította első, és a mostanáig fellőtt összes között a legkisebb űreszközt.
Vágólapra másolva!

A Szovjetunió által 1957-ben felbocsátott első mesterséges szatellit, a Szputnyik-1 83 kilogramm tömegű, nagyjából két kosárlabdányi átmérőjű fémgömb volt.

A most alacsony Föld körüli pályára állított nem is egy, hanem hat műholdat egy indiai rakétakilövés részeként juttatták az űrbe.

Sprite nanoszatellit Forrás: Zac Manchester

A Sprite nanoszatellieknek hívott űreszközök egyenkénti tömege 4 gramm. Az áramköri lapok oldala 3,5 centiméter és tele vannak pakolva napelemekkel, komputerekkel, érzékelőkkel és kommunikációs eszközökkel.

A cég a jövőben azt tervezi, hogy ezek a kis űrjárművek minden meghajtó anyag nélkül, pusztán méteres átmérőjű napvitorlák segítségével eljuthatnak majd a közeli csillagokra, például az Alfa Centaurira. Az úton akár a fénysebesség 20 százalékára is felgyorsulhatnának.