Sétáltasson kutyát, hogy idősebben is megőrizze aktivitását

kutyasétáltatás
Major Blizzard Hammers East Coast With High Winds And Heavy Snow GettyImageRank2 Geographical Locations ENVIRONMENT HORIZONTAL WALKING USA DOG SNOW Philadelphia - Pennsylvania Weather Photography Ripka Roxborough FeedRouted_Global
A kutyasétáltatás miatt rossz időben is aktívabbak vagyunk
Vágólapra másolva!
Brit kutatók azt tapasztalták, hogy a kutyatartás vagy a kutyasétáltatás az egyik leghatékonyabb módja az idősebb korban általában bekövetkező aktivitáscsökkenés megelőzésének. Még a rossz idő nyomasztó hatását is ellensúlyozza.
Vágólapra másolva!

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutyatulajdonosok átlagosan 30 perccel kevesebbet üldögélnek, mint kutyátlan társaik.

A tanulmányban több mint 3000 idősebb felnőtt vett részt. A kutatók megkérdezték őket, tartanak-e kutyát és sétáltatják-e az állataikat. A résztvevők egy gyorsulásmérőt is viseltek. Ez a kis elektromos eszköz hét napon át folyamatosan mérte a fizikai aktivitási szintet.

A kutyasétáltatás miatt rossz időben is aktívabbak vagyunk Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Makela

Mivel a rossz időről és a rövidebb nappalokról ismert, hogy ezek a legnagyobb gátjai a kinti aktivitásnak, a kutatók összekapcsolták az adatokat az aktuális időjárási körülményekkel és a napkelte, illetve napnyugta időpontjával.

„Azt tapasztaltuk, hogy a kutyasétáltatók sokkal aktívabbak fizikailag és általában is kevesebb időt töltenek ülve" – mondta Yu-Tzu Wu, a cikk vezető szerzője.

A csoport azt figyelte meg, hogy rövidebb nappalok mellett vagy hűvösebb, esősebb napokon minden résztvevő fizikai aktivitása csökkent és többet töltöttek üldögélve. De a kutyatulajdonosokat még ilyen kor is kevésbé befolyásolták a rossz körülmények.