Rekonstruálták egy bronzkori földműves arcát

bronzkori főldműves
A bronzkori földműves koponyacsontmaradványai és a rekonstruált arca
Vágólapra másolva!
Háromdimenziós digitális technikával rekonstruálták egy négyezer évvel ezelőtt élt bronzkori földműves arcát a Liverpooli John Moores Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

A szakemberek a férfi koponyája alapján dolgoztak. A maradványokat egy Liff's Low nevű ősi temetkezési területen találták még az 1930-as években a közép-angliai Derbyshire grófságban. A csontváz a derbyshire-i Buxton Museum gyűjteményében töltötte az elmúlt 30 évet, de a kutatóknak csak most sikerült rekonstruálniuk a néhai földműves arcát.

Az egyetem munkatársa, Caroline Wilkinson elmondta, hogy agyagot használtak a bronzkori arc megalkotásához. A szakember szerint mindig izgalmas dolog régen élt emberek maradványaival dolgozni, és a most élők mindig meglepődnek, ha azt látják, hogy mennyire hasonlítanak hozzájuk.

A bronzkori földműves koponyacsontmaradványai és a rekonstruált arca Forrás: FACE LAB/LIVERPOOL JOHN MOORES UNIVERSITY

A férfit egy kőből készült ládában temették el. A "koporsó" feltehetőleg összeroppant, aminek következtében megsérült a koponya elülső része. Az emberi maradványok mellett egyfajta serleget és egy kőből készült dísztárgyat is találtak.

A múzeum munkatársa, Joe Perry szerint a férfi nagyjából 35 éves lehetett, amikor meghalt, és hajdanán a mai Peak District Nemzeti Park területén élt.

A maradványokat és a rekonstruált arcról készített képet szeptembertől láthatják az érdeklődők a múzeumban.