Hihetetlen jelenet: oroszlán szoptat leopárdkölyköt

leopárdot szoptató oroszlán
Leopárdot szoptató oroszlán
Vágólapra másolva!
Korábban nem látott, egész hihetetlen jelenetet örökített meg a tanzániai Ndutu Safari Lodge vendége, Joop Van Der Linde. Egy nőstény oroszlán szoptat egy leopárdkölyköt. A szakemberek szerint a történet nem biztos, hogy happy enddel végződik.
Vágólapra másolva!

Az afrikai oroszlánokat és a leopárdokat nehéz lenne barátoknak nevezni. Az a kérlelhetetlen tény, hogy az oroszlánok rendszeresen ölik meg a leopárdokat, különösen a kölyköket.

Először fényképeztek le ilyen jelenetet

Ezért egészen meghökkentő volt az a jelenet, amelyen egy ötéves nőstény oroszlán látható, amely egy néhány hetes leopárdkölyköt szoptat a tanzániai Ngorongoro Természetvédelmi Területen.

A jelenetet a helyi Ndutu Safari Lodge vendége, Joop Van Der Linde örökítette és osztotta meg.

„Egészen hihetetlen" – mondta a Natonal Geographicnak Luke Hunter, a Panthera globális nonprofit szervezet elnöke és vezető természetvédelmi tisztviselője.

Elnyomta az agresszivitást az anyai ösztön

Az nem teljesen világos, hogy került kapcsolatba az oroszlán és a leopárdkölyök, illetve hol lehet a leopárd igazi anyja, de egyelőre úgy tűnik, mondta Hunter, hogy az oroszlán agresszív ösztönein felülkerekedtek az anyaiak.

A Nosikitok nevű, rádiós nyakörvvel felszerelt oroszlánnak van néhány saját kölyke is, amelyek a bokrok közt rejtőznek. Ráadásul ezek a kölykök nagyjából egykorúak a leopárddal.

Korántsem biztos a happy end

Noha szokatlan a felállás, Hunter azt mondja, hogy

élettanilag semmi akadálya nincs annak, hogy egy oroszlán felneveljen egy leopárdot.

Mindkét faj teje hasonló, és a szoptatási időszak is nagyjából egyforma. De nemcsak ezeket a tényezőket kell figyelembe venni.

„Mindez csak spekuláció, és a legjobbakat remélem" – mondta Hunter -, „de úgy vélem nagyon nagy kihívást jelent a csöppség számára az életben maradás."

Az oroszlánban bármikor feltámadhat az agresszív ösztön, és akkor végez a mostohakölyökkel.