Elárverezik a holdporos zsákot

Neil Armstrong, Hold, holdpor
Ez az a zsák, amelyben Armstrong holdi port gyűjtött
Vágólapra másolva!
A becslések szerint 2-4 millió dollárért (540 millió-1 milliárd forintért) kelhet el a Sotheby's aukciósház júliusra meghirdetett New York-i árverésén az az apró, cipzáras zsák, amelyet Neil Armstrong töltött meg holdi porral az emberrel történő első holdraszálláskor.
Vágólapra másolva!

Armstrong körülbelül 500 grammnyi holdi port és kőzettörmeléket gyűjtött be a holdfelszín Nyugalom Tengerének nevezett régiójából. Az Apollo-11 történelmi küldetése során használt szinte összes felszerelést a washingtoni Smithsonian Múzeumban őrzik. Egy közelmúltbeli bírósági döntés lehetővé tette, hogy Armstrong "porzsákja" legyen a misszió egyetlen, magánkézben lévő darabja.

A NASA vissza akarta szerezni

A zsákról évtizedeken át nem lehetett hallani, egészen 2016-ig. Ekkor kiderült, hogy 2014-ben három különböző alkalommal is megpróbálták eladni egy kis aukciósházon keresztül, ám egyetlen ajánlat sem érkezett. Egy évvel később ismét árverésre került és végül 995 dollárért cserélt gazdát.

Ez az a zsák, amelyben Armstrong holdi port gyűjtött Forrás: Courtesy Of Christopher McHugh, Attorney For Nancy Carlson

Az új tulajdonost érdekelte, hogy mit is vásárolt, ezért elküldte az amerikai űrkutatási hivatalnak, (NASA), amelynek szakemberei megállapították, hogy a zsákban lévő por a Holdról származik, méghozzá az Apollo-11 landolási helyszínéről, a zsák belsejébe nyomtatott alkatrészszám pedig megegyezik a küldetés során használt szennyezés elleni védőzsák számával.

A NASA azonban nem akarta visszaküldeni a zacskót, így a tulajdonos bírósághoz fordult. Végül 2017 februárjában a bíróság neki adott igazat, és a NASA-nak vissza kellett szolgáltatnia a zsákot.

A holdra szállás 48. évfordulóján lesz az árverés

A zsák jelenlegi tulajdonosa azt tervei, hogy különböző jótékonysági szervezetek támogatására fordítja az eladási ár egy részét.

Neil Armstrong a Holdra lépéskor Forrás: NASA

Az emberrel történő első holdra-szállás 48. évfordulójához időzített július 20-i aukció tételei között szerepel egy kép, amelyet Armstrong készített a Holdon álló Buzz Aldrinról. A szakértők szerint a felvétel leütési ára akár a négyezer dollárt is elérheti. Licitálni lehet továbbá arra a repülési tervre is, amelyet a Földre való visszatéréshez használtak az asztronauták.

Kis lépés az embernek

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet.

Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap a Sas (Eagle) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le. Neil Armstrong volt az első ember, aki idegen égitest felszínére lépett. "Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek" - hangzottak el akkor az űrhajós mára legendássá vált szavai.

Armstrong 2012-ben halt meg Ohióban.