Így előzhető meg a 2-es típusú cukorbetegség

200 liter cukrozott üdítő évente - Ennyiről kellene leszoktatni egy átlagos tinédzsert ez zsír
Vágólapra másolva!
A cukrozott italok kiiktatása az étrendből jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói mintegy 40 ezer ember vontak be a Thaiföldön 2005 és 2013 között végzett tanulmányukba, és arra az eredményre jutottak, hogy

évente több ezer 2-es típusú cukorbetegség kialakulását lehetett megelőzni, ha a résztvevők felhagytak a cukrozott italok fogyasztásával.

A thai lakosságban évente négyezer 2-es típusú cukorbetegséget lehetne megelőzni" ily módon - hangoztatta Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője. Leginkább a thai nők húznák ebből a legnagyobb hasznot, mivel őket kétszeresen fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség - tette hozzá.

A kutatócsoport kiderítette, hogy 1983 és 2009 között Thaiföldön a cukorfogyasztása az évi 13 kilogrammról 31 kilogrammra nőtt. Papier hangsúlyozta, hogy eredményeik újólag rávilágítanak a cukrozott italok megadóztatásának a szükségességére. Emlékeztetett arra, hogy a Mexikóban kivetett ilyen típusú adó 2,6 milliárd dollárral gyarapította a költségvetést.

"A mexikói és az egyesült államokbeli adatok azt mutatják, hogy az adó bevezetésével 17 illetve 21 százalékkal csökkent a cukrozott üdítőitalok fogyasztása az alacsony jövedelmű családok körében. A cukrozott üdítőitalok a közegészségügyi beavatkozás ideális célpontjai a 2-es típusú cukorbetegség-járvány kordában tartására" - tette hozzá a kutató.