Túlélésre tanítják az állatokat

Vágólapra másolva!
A veszélyeztetett őshonos állatok képesek megtanulni hogyan kerüljék el az áldozattá válást. Ezt egy ausztrál kutatás bizonyított, mely az üregásó patkánykengurukat figyelte meg.
Vágólapra másolva!

A kisméretű erszényesek eredetileg Ausztráliában őshonosak, de már csak egyes tengeri szigeteken vagy rezervátumokban lehet őket megtalálni. Ezek az állatok nem tudták megtanulni, azokat a normákat mikkel el tudták volna kerülni a zsákmánnyá válást.

A kutatásban 352 üregásó patkánykengurut helyeztek el egy 26 négyzetkilométeres bekerített területen, négy ivartalanított kandúr macskával együtt, hogy így ösztönözzék a tanulás és a természetes kiválasztódás folyamatát.

A kutatás 18 hónapja alatt három ragadozó-ellenes viselkedést vizsgáltak:

milyen hamar menekültek el, ha megközelítették őket, hogyan viselkedtek csapdába esve, és mennyire voltak éberek az etetőtálaknál. Kontrollcsoportként macskák nélkül figyeltek meg egy másik patkánykenguru csapatot is.

Persze korábban is voltak próbálkozások a kisállatok tanítására, de azok csak laboratóriumi szinten működtek így nem volt túl életszerű.

Arra jutotta a kutatókk, hogy a macskáknak kitett patkánykengurukat nehezebb volt megközelíteni, több rejtőzködési viselkedést mutattak csapdába eséskor és elkezdtek nagyobb óvatosságot mutatni etetéskor a másik csoport patkánykenguruihoz képest.