Vágólapra másolva!
A Budapesti Állatkert népszerű nyári koncertsorozatának lesznek partnerei idén a szekszárdi borászok. Az egyes koncertek előtt a vendégek szekszárdi borokat kóstolhatnak majd, ezzel is színesítve a programot.
Vágólapra másolva!

Az Állatkert nevének hallatán elsőre talán nem a zene jut eszünkbe, pedig komoly hagyományai vannak itt, már az LGT is megénekelte a Rádió című dalában, hogy az 1920-as években induló Magyar Rádió innen sugározta az első koncertjét.

A második világháború után alig maradt állat, és komolyabb beszerzésekre sem volt forrás, így más jellegű rendezvényeket szerveztek akkoriban, főleg zenés programokat. Később is rendszeresek maradtak a koncertek, ezek helyszíne – 1950-es megszűnéséig – a szabadtéri színpad volt. Ezután évtizedekre eltűnt a zene a parkból, újbóli visszatérésére a Budapesti Fesztiválzenekar 1990-es, legendás állatkerti koncertjéig kellett várni. Újra megindult a zenei élet, 2002-től pedig minden nyáron a Zenés állatkerti esték című koncertsorozat tér vissza, idén tizenötödik alkalommal.

A szekszárdi borászok örömmel mondtak igent a csatlakozásra hívó felkérésre. Hamar össze is állt, hogy melyik borászat melyik előadás előtt fogja kínálni a borait. Júliusban Kern András koncertje előtt a Sebestyén Pince és a Németh János Pincészet, a Budapest Klezmer Band előtt az Eszterbauer Borászat és Bősz Adrián, Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra előtt a Heimann Családi Birtok, a Sárik Péter Trió koncertje előtt pedig a Vida Családi Borbirtok borait lehet majd megkóstolni.

Szőlőlevél Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Augusztusban Geszti Péter koncertje előtt a Sárosdi Pince, Malek Andrea, Szolnoki Péter és a Papa Jazz előtt a Schieber Pincészet, a Budapest Bár fellépése előtt a Szent Gaál Pincészet, az évadzáró „Sztártesók" koncert előtt pedig, ahol Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda és Király Viktor is fellép, Dúzsi Tamás Pincéje kínál majd borokat a vendégeknek.

A borászok a várható melegre való tekintettel inkább a könnyedebb boraikkal készülnek majd, így valószínűleg kóstolhatnak majd rozét, akár válogatás kategóriában, sillert, valamint Szekszárd Palackba töltött kadarkát és kékfrankost is. Ezek a gyümölcsös, könnyedebb stílusra hangolt vörösborok is jólesnek kissé behűtve a meleg estéken.

Az első találkozók után vetődött fel az ötlet, hogy a Szekszárdi borvidék más módon is támogatná az Állatkertet. Sokáig nem kellett gondolkozni a módján, hiszen egy állat örökbefogadásával a kertben élő állatok életkörülményeit és egészségük megőrzését lehet segíteni. A választás végül az Albert nevű kis pandára esett, aki igazi közönségkedvenc, ráadásul a szőlő a kedvenc csemegéje. A „nevelőszüleinek" hála, augusztusban szekszárdi szőlőt is lakmározhat majd.

Kis panda Forrás: Bagosi Zoltán

A koncertekről és a jegyvásárlásról bővebb információt az Állatkert honlapján találnak az érdeklődők.

2017. július. 5. (szerda) 20:30: Kern András – Lövölde tér, vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor
A koncert előtt a Sebestyén Pince és a Németh János Pincészet borait lehet kóstolni.

2017. július 12. (szerda) 20:30: Budapest Klezmer Band – Örömteli Klezmer, vendég: Tompos Kátya
A koncert előtt az Eszterbauer Borászat és Bősz Adrián borait lehet kóstolni.

2017. július 19. (szerda) 20:30: Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra – „Aki él és mozog, az szvinget jár"
A koncert előtt a Heimann Családi Birtok borait lehet kóstolni.

2017. július 26. (szerda) 20:30: Sárik Péter Trió – Jazzkívánságműsor különkiadás!
Vendég: Falusi Mariann, Berki Tamás és Szőke Nikoletta
A koncert előtt a Vida Családi Borbirtok borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 2. (szerda) 20:30: GESZTI, vendég: S'Iza
A koncert előtt a Sárosdi Pince borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 9. (szerda) 20:30: PapaJazz, vendég: Malek Andrea és Szolnoki Péter
A koncert előtt a Schieber Pincészet borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 16. (szerda) 20:30: Budapest Bár Németh Juci, Ferenczi György, Kiss Tibor és Szűcs Krisztián közreműködésével
A koncert előtt a Szent Gaál Pincészet borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 23. (szerda) 20:30: „Sztártesók": Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda, Király Viktor
A koncert előtt Dúzsi Tamás Pincéjének borait lehet kóstolni.