Pár hete érdekes látogatásra invitálták a sajtó képviselőit a Törley Pezsgőpincészetbe. A cég két termékmenedzsere, Lőrik Tamás és Csomay András vezetett be minket a pezsgőgyártás rejtelmeibe.
Bár alapvető ismereteim már voltak a pezsgőkészítésről, de így a helyszínen még sosem láttam a folyamatot. Szinte hihetetlen milyen sok és gondos (ráadásul alig gépesíthető) munkát igényel egy-egy palack értékes nedű elkészítése. (Itt természetesen csak a palackban érlelt pezsgőkről van szó.)
Röviden összefoglalva, a pezsgőkészítés hagyományos eljárása folyamán az alapbor pezsgővé erjesztése (amelyhez úgynevezett tirázs likőrt használnak) és érlelése ugyanabban a palackban történik, amelyben végül értékesítésre kerül.
Az elegáns végeredmény érdekében fontos az alapborok esetében a viszonylag magas savtartalom, valamint a nem túl erős primer gyümölcsösséggel bíró karakter. Ezeknek a kívánalmaknak tökéletesen megfelelnek az Etyek-budai borvidékről származó borok.
Az érlelés során az élesztő maradványa, a seprő végig kapcsolatban áll a pezsgővel, és ezt az üledéket csak a forgalomba hozatal előtt távolítják el (ez a degorzsálás).
Az üledék eltávolítása után állítják be a pezsgő cukortartalmát úgynevezett expedíciós likőr felhasználásával (amely bor és cukor oldatát jelenti).
A pince bejárása folyamán számos különleges és kitűnő pezsgőt megkóstoltunk. Számomra a legizgalmasabb az expedíciós likőr hozzáadása nélkül készült nyers pezsgő, a palackban érlelt, de szűretlen pezsgő (amely sajnos így nem kerülhet bolti forgalomba) és a kanadai fogyasztók kedvence, a nálunk is kapható Hungaria Grande Cuvée Brut kóstolása volt.
Akit érdekel a pezsgőkészítés és a helyszínen szeretné megkóstolni a legfinomabb Törley (illetve Francois és Hungária) pezsgőket, annak érdemes ellátogatni a hónap első szombatján Budafokra, amikor vezetéssel bejárható a pincészet. Részletes információ a Törley Pezsgőpincészet honlapján található.