Ilyen ronda állatot még nem látott

mélytengeri kígyóhal
Mélytengeri kígyóhal
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál kutatóhajó egy hónapon át kutatja az Ausztrália keleti partja mentén húzódó mélytengeri régiójában bujkáló élőlényeket. A négy kilométeres mélységet hálókkal, hangradarral és mélytengeri kamerákkal vizsgálják. Bemutatjuk a legújabb fogást.
Vágólapra másolva!

Múltkori cikkünkben már bemutattuk a bizarr küllemű arcnélküli halat, melyről azt írták a kutatók, hogy
„nincs szeme vagy látható orra és a szája alul helyezkedik el".

Ilyen nagy mélységekben olyan sötét van, hogy az élőlényeknek gyakran nincs szemük, vagy biolumineszcencia segítségével maguk állítják elő a „világítást".

Az arcnélküli hal a mélytengeri horrorshow sztárja

Egy kutatóhajó egy hónapon át kutatja az Ausztrália keleti partja mentén húzódó mélytengeri régiójában bujkáló élőlényeket. A négy kilométeres mélységet hálókkal, hangradarral és mélytengeri kamerákkal vizsgálják. „Ez a Föld legkevésbé felderített környezete" - mondta Tim O'Hara az AFP hírügynökségnek. O'Hara, a Victoriai Múzeum munkatársa a vezető kutató a The Investigator kutatóhajó fedélzetén.

Az újabb felfedezés mellet azonban még az arcnélküli hal is kifejezetten szépnek tűnik.

A mélytengerben uralkodó körülmények – nagy nyomás, sötétség stb. – teljesen eltérnek a felszíniektől. Ennek következtében az ott élő állatok sokszor torzaknak tűnnek a szemünkben, holott kiválóan alkalmazkodtak az egyedülálló környezetükhöz.

Mélytengeri kígyóhal Forrás: CSIRO Australian National Fish Collection

Ilyen a vak tengeri kígyóhal, amely inkább hasonlít valamilyen idegen bolygóról származó lepke hernyójára semmint halra. Átlátszó bőrével, fejletlen izomzatával, kopoltyújával és csontvázával (amely csak részben keményedett meg), ez a vak hal látszólag az evolúció csődje.

De abban a környezetben, ahol nincs fény és kevés az élelem, a kígyóhal egyszerűen a legjobbat hozza ki a lehetőségekből.