Sokkoló fotó a madárfejet csócsáló imádkozó sáskáról

kolibri, sáska
Vágólapra másolva!
Bizarr jelenet fogadta a madáretetőnél az amerikai Nemzeti Park Szolgálat korábbi munkatársát: egy imádkozó sáska egy elpusztult kolibri fejét csócsálta. A horrorisztikus lakomáról fénykép is készült.
Vágólapra másolva!

Az Új-Mexikóban élő Tom Vaughan még néhány évvel ezelőtt készítette a fotót, amely egy kolibrit eszegető imádkozó sáskát ábrázol.

A felvétel úgy került ismét reflektorfénybe, hogy a férfit felkereste egy ornitológus, dr. Martin Nyffeler, aki a madarakat zsákmányoló imádkozó sáskákról készít tanulmányt a The Wilson Journal of Ornithology című szakfolyóiratba.

Csak a legkisebb madarakat képesek elejteni

Az imádkozó sáskák (Mantis religiosa) meglepően vérszomjas rovarok, amik nem vetik meg a kolibrihúst sem, habár erről a szokásról csak nagyon ritkán készülnek képek. Ezért is mondható különlegesnek Vaughan felvétele.

A leírások alapján a rovarok meglehetősen brutális módon ejtik el a kolibriket: vagy keresztülszúrják a madarak mellkasát vagy a fejüknél ragadják meg őket. Olyan beszámoló is akad, amely szerint az ízeltlábúak a nyakuknál fogva kapják el a virágok körül repkedő aprócska szárnyasokat. A kolibrik bekebelezése gyakran órákig is eltart és általában a fejről és a nyakról rágják le az imádkozó sáskák a húst.

A madarak közül e rovarok kizárólag a kolibriket képesek elejteni. Étlapjukon ugyanakkor szerepelnek még kisebb gyíkok és egerek is, és olykor a kannibalizmust sem vetik meg.