Igazi horror: polipkarok lógtak ki a döglött delfin száján

delfin, polip
Így találtak Gilliganra, a megfulladt palackorrú delfinre
Vágólapra másolva!
A delfinek fogazata nem rágásra, hanem az áldozat megragadására és harapásra alkalmasak. Ez okozta a végzetét a Gilligan nevű delfinnek, amely egészben próbált lenyelni egy óriáspolipot, de a tapogatók gubanca megakadt a torkán és elzárta a légútját.
Vágólapra másolva!

2015 augusztusában holtan találtak egy indiai-óceáni palackorrú delfint (Tursiops aduncus) az ausztráliai Bunbury kikötőváros közelében található Stratham Beachen. A térségben dolgozó kutatók által Gilliganként emlegetett állat ijesztő látványt nyújtott: szája szélén polipkarok lógtak ki.

Boncolás derített fényt a halál okára

Az állat boncolása folyamán kiderült, hogy egy polipkar nyúlik le a delfin nyelőcsövébe és a többi hét kar pedig megakadta torka hátsó részén.

A tapogató szívókorongjai odatapadtak a torok falához és elzárták a légcsövet, ennek következtében az emlős megfulladt.

Így találtak Gilliganra, a megfulladt palackorrú delfinre Forrás: John Symons, Murdoch University

Azt is megállapították, hogy a karok egy maori poliphoz (Macroctopus maorum) tartoztak. Ez az ausztrál vizekben található legnagyobb polip és a harmadik legnagyobb polip a világon. Karjainak fesztávolsága eléri a 3 métert.

Nem készítette elő megfelelően az ennivalót

Az nem szokatlan, hogy a palackorrú delfinek polipokat zsákmányoljanak, de normális esetben először apróbb darabokra szedik szét a testét az úgynevezett

„rázd és lökd" módszerrel.

A polip rázogatása segít az állat megölésében és széttépésében, a lökdösés pedig megakadályozza, hogy megtapadhasson a delfinen.

Az állat boncolásakor derült ki, hogy a halál oka fulladás Forrás: Nahiid Stephens, Murdoch University

Gilligan végzetét az okozta, hogy megfelelő előkészítés nélkül, egészben próbálta meg lenyelni a 2,1 kilogrammos polipot, mondta Nahiid Stephens, a perth-i Murdoch Egyetem munkatársa, aki a boncolást végezte.

Nem ő volt az egyetlen pórul járt delfin, amely hasonló hibát követett el. A Nyugat-Ausztráliai parton szolgálatot teljesítő vadőrök már leírtak hasonló polip okozta halált delfineknél és oroszlánfókáknál is, mondta Nahiid, akinek tanulmánya a Marine Mammal Science folyóiratban jelent meg a napokban.