Nagyon jó ötlet a Wineloverstől, hogy igyekszik népszerűsíteni a kevésbé felkapott borvidékeket és borászokat. Az első rendezvényre ideális választás volt a Balatonfüred és Csopak környékén működő pincék bemutatása, hiszen számos kellemes borral ismerkedhetett meg a közönség.
A borvidék borászainak nagyon szimpatikus a filozófiája. Nem akarnak feltétlenül „nagy", testes borokat készíteni (persze az sem baj, ha ilyen is születik), hanem főként könnyedebb, illatos, üde, vagyis nyár esti balatoni borozgatásokhoz ideális tételeket kínálnak.
A résztvevő pincék (a részletes lista itt található) borai között
rossz borral (azaz, amit nem szívesen fogyasztanék el önként) nem találkoztam.
Persze értelemszerűen voltak jobban és kevésbé ízlő tételek, de ez egyéni ízlés kérdése is.
Érdekesség, hogy a Balatonnál is kezdenek visszatérni a furminthoz, amely a filoxérajárvány előtt elterjedt volt a területen. Egyelőre ugyan még nem érik el a tokaji furmintok minőségét, de azt hiszem, nagy jövő áll előttük.
A teljesség igénye nélkül (és nem rangsorba állítva) felsorolnék néhány nekem nagyon tetsző tételt:
Némiképp kilógnak a sorból a
Pántlika Pincészet borai.
Egyrészt azért, mert jószerivel az összes boruk igen magas színvonalat képvisel (a Dobosi Pincészethez hasonlóan). Másrészt két csúcskategóriás vörös bort (Cabernet Sauvignon 2013, Cabertnet Sauvignon Reserve 2011) is hoztak, amelyek (nemcsak az érmeik miatt) valóban bármely borászatnak a díszei lehetnének.