Egészséges egerek lettek az űrben járt spermából

ISS
A Nemzetközi Űrállomás itt még az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval
Vágólapra másolva!
Egészséges egéregyedek fejlődtek ki petesejtek megtermékenyítése után abból az egérspermából, amely kísérleti céllal kilenc hónapot töltött a világűrben - jelentették be japán kutatók hétfőn az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A kiszárított és lefagyasztott örökítőanyag-mintákat 2013-ban küldték fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahonnan 2014-ben hozták vissza őket. A világűrben tapasztalható sugárzás károsította ugyan a spermában lévő DNS-t, de az űrből visszahozott anyaggal lombikban megtermékenyített petesejtekből egészséges, nemzőképes egerek fejlődtek ki.

Vakajama Szajaka, a Jamanasi Egyetem kutatója elmondta, hogy ez fontos lépés más fajok, akár az ember űrbéli szaporodásának kutatása terén.

A tudósok ugyanis arra keresik a választ, hogy megoldható-e több éves vagy akár több nemzedéken át tartó űrutazás esetén állatok vagy akár emberek mesterséges megtermékenyítése, szaporodása a világűrben.

Forrás: NASA

Halakkal és kétéltűekkel már végeztek sikerrel hasonló kísérleteket, de emlősökkel most először. A kutatók szerint a sperma űrbéli tárolásának lehetőségeit még alaposan tanulmányozni kell, nemcsak űrutazás esetére, hanem például arra az esetre is, ha a Földet valamilyen katasztrófa éri.
A Hold ideális környezet lehet a sperma felszín alatti tárolására - jegyzik meg a kutatók.