Egy szoborra hasonlít a legjobban megőrződött dinómaradvány

mumifikálódott dinó
Vágólapra másolva!
Valószínűleg minden idők egyik legjobban megőrződött dinoszaurusz maradványát állították ki a kanadai Royal Tyrrell Múzeumban. Az őshüllő leginkább egy tankra emlékeztetett: 5,4 méter hosszú volt és 1360 kilogrammot nyomott.
Vágólapra másolva!

A megkövesedett dinoszauruszt – egy Nodosauridae maradványát – még 2011-ben fedezték fel a kutatók egy Alberta tartományban található olajhomok lelőhelyen. Hat évet és 7000 órát vett igénybe, hogy a szakemberek a fosszíliát megfelelően restaurálhassák, és így kiállíthatóvá váljon – írja a CNN híroldala.

A tudósok úgy gondolják, a 110 millió éve élt dinoszauruszt egy megáradt folyó ragadhatta magával, és sodorta a tenger felé. A tengerfenékre süllyedve az ősállat teste tökéletes állapotban őrződött meg az utókor számára. A kiállított maradvány esetében az az egyik érdekesség, hogy a csontváz nem látható, fosszilizálódott bőr és páncél takarja el a kíváncsi szemek elől.

A Nodosauridae család a kréta időszakban élt a mai Észak-Amerika, Ázsia, Ausztrália, Antarktisz és Európa területén. Négy lábon járó növényevők voltak, testüket tüskés páncél védte a ragadozók támadásaitól. A most kiállított példány az eddigi legrégebbi albertai dinoszaurusz, amit valaha találtak és nagy valószínűséggel egy ismeretlen Nodosauridae fajhoz tartozik.

A kutatásban a múzeum mellett a National Geographic Society is részt vett, az eredményeket bővebben a National Geographic júniusi számában mutatják be.