Sorozatgyilkos gyilkos bálnák garázdálkodnak Dél-Afrikában

orka
Hím kardszárnyú delfin. A kardszárnyúakat életmódjuk alapján két csoportra, a területtartó rezidens, és a vándorló nomád orkákra osztják
Vágólapra másolva!
Rövid időn belül négy megcsonkított nagy fehér cápa tetemét mosta partra az óceán a dél-afrikai Walker Bay környékén. A tengerbiológusok szakvéleménye szerint az elhullott cápákat kardszárnyú delfinek támadták meg, és áldozataik máját sebészi pontossággal kiharapták. Hasonló jelenséget eddig még sohasem észleltek Dél-Afrikában.
Vágólapra másolva!

Munka nélkül maradhatnak a cápaturizmus-szervezők az orkák miatt

A világhíres dél-afrikai Garden Route mentén elnyúló Walker-öböl hosszú évek óta az ország egyik legfontosabb ökoturisztikai célpontja.

Kilátás a festői Walker-öbölre Forrás: CapeNature/ Donovan Kirkwood

Az öbölbe rendszeresen beúszó déli simabálnák megfigyelése ugyanolyan turisztikai attrakciónak számít, mint a Walker Bay keleti oldalán fekvő apró kikötővárosból, Gansbaaiból szervezett ketreces cápás merülések.

A Gansbaai közelében fekvő Dyer-sziget környéke a világtenger egyik legfontosabb nagy fehér cápás hot spotja.

Hermanusból futnak ki a tengerre cetlesre a bálnanéző hajók Forrás: Cape Nature

Csak nagyon kevés olyan terület található a világóceánon, ahol akkora egyedszámban lehet megfigyelni az amúgy roppant ritka nagy fehér cápákat, mint a Dyer-sziget, és az ehhez viszonylag közeli, a nagy Vals-öbölben fekvő Fóka-sziget (Seal Island) vizein.

Vízből kivetődő nagy fehér cápa Forrás: Great White Shark Group

Februártól azonban egyre jobban megritkultak a helyi, cápás merüléseket szervező vállalkozások, valamint a környék számára is komoly bevételt jelentő nagy fehér cápák, és bekövetkezett az, ami korábban elképzelhetetlen volt:

a tengerre kifutó búvárhajók hosszú napokon át egyetlen cápával sem találkoztak.

(Korábban teljesen átlagosnak számított, hogy egy-egy ketreces merülés alkalmával akár négy-öt cápát is megfigyelhettek a cápaketrec biztonságából szemlélődő búvárok.)

A dél-afrikai Gansbaait a nagy fehér cápás túrák fővárosaként jegyzik. Az utóbbi hónapokban alaposan lecsökkent a térségbeli nagyragadozók száma Forrás: Cater News/Dave Riggs

A helyiek számára aggasztó jelenség hátterében a Walker Bay vizein a közelmúltban felbukkant kardszárnyú delfinek állnak. Ahogy egy operátor megjegyezte, a kardszárnyú delfinek „mulatsága" sok nagy fehér cápát elhajtott a környékről.

Soha sem láttak még ilyet Dél-Afrikában

Februárban rövid időközön belül három bizarr módon elpusztított nagy fehér cápa tetemét mosta partra a víz Gansbaai környékén.

Valamennyi, a fej mögötti hasi területen felszakított tetemnek hiányzott a mája.

Mivel a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) Dél-Afrikában 1991-től törvényi védelem alatt áll, és a hatóságok szigorúan büntetik a nagy fehér illegális vadászatát, a cápák eleinte rejtélyesnek tűnő, ám kétségkívül erőszakos pusztulása miatt hatósági vizsgálat indult.

Az egyik, orkák által elpusztított nagy fehér cápa partra sodródott teteme Forrás: Marine Dynamics

A tengerbiológus szakértők mindhárom esetben megállapították, hogy az elpusztult példányok legnagyobb valószínűség szerint orkák, vagyis kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) áldozatává váltak.

(Az anglofon országokban gyilkos bálnaként emlegetik a kardszárnyú delfineket.) „ Nyilvánvaló, hogy ez nagyon szomorú esemény mindannyiunk számára. Soha nem láttunk még ilyet" – nyilatkozta Alison Towner, a Dyer Island Conservation Trust tengerbiológusa az esetet kommentálva.

Halálos orkaharapás nyoma az egyik partra vetett nagy fehér cápa tetemén. Valamennyi elpusztult cápának hiányzott a mája Forrás: Marine Dynamics

Tegnapelőtt újabb nagy fehér cápa tetemét mosta partra az óceán, egy 4,2 méter hosszú kifejlett egyedét.

Ezzel az elpusztult példánnyal is ugyanúgy végeztek, mint a korábbi másik hárommal: sebészi pontossággal kiharapták a máját,

az állat azonnali pusztulását okozva. „Úgy tűnik, hogy ismét kardszárnyú delfinek okozták a cápa halálát, de ezt a boncolás után tudjuk megerősíteni"- nyilatkozta a legújabb esettel kapcsolatosan Alison Towner.

Rákaptak az ízletes cápamájra a kardszárnyú delfinek

A nagy fehér cápák elleni sorozatos támadások hátterében a szakértők szerint a kardszárnyú delfinek által kifejlesztett új, eddig ismeretlen zsákmányolási taktika áll, amelynek a cápák olajban gazdag, rendkívül tápláló májának megszerzése a célja. Western Cape tartomány atlanti partvidékén 2010 óta szaporodtak meg láthatóan a kardszárnyú delfinek.

Hím kardszárnyú delfin. A kardszárnyúakat életmódjuk alapján két csoportra, a területtartó rezidens, és a vándorló nomád orkákra osztják Forrás: Elter Tamás

A Vals-öbölben élő nagy fehér cápák életmódját 1993-tól tanulmányozó, és ketreces túrákat is szervező világhírű természetfotós, Chris Fallows e sorok szerzőjének korábban azt nyilatkozta, hogy a Fóka-sziget környékén először 2010-ben bukkantak fel az orkák, és azóta több-kevesebb rendszerességgel térnek vissza.

A kardszárnyú delfinek előszeretettel vadásznak kisebb testű rokonaikra, így a palackorrú delfinekre is. (A kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

Mindig kis csoportban, átlag 2-3 példányból álló rajban portyáznak az öböl vizében.

Annak ellenére, hogy a Fóka-szigeten rendkívül nagy, 64 ezer egyedből álló dél-afrikai medvefóka (Arctocephalus pusilis) kolónia él, a Vals-öbölbe beúszó kardszárnyú delfinek nem fókákra, hanem más kisebb delfinfajokra vadásznak a sziget térségében.

Dél-afrikai medvefókák a Vals-öbölben Forrás: Elter Tamás

Szemben a Dyer-sziget környékén kialakult helyzettel, itt egyelőre még nem ejtettek el nagy fehér cápákat.

A finom bálnanyelvet sem vetik meg a gourmet orkák

A fogascetek alrendjébe (Odontoceti) tartozó kardszárnyú delfinek életmódjuk szerint két nagyobb csoportra oszthatók. A rezidens orkák egy meghatározott földrajzi régióhoz kötődnek, népes, 15 – 30 egyedből álló családokat alkotnak, és kistestű rajhalakra, jellemzően heringfélékre vadásznak. A rezidens orkák másik jellegzetessége, hogy a csoporthoz tartozó „családtagok" rendszeresen kommunikálnak egymással.

A rezidens kardszárnyú delfinek népes csoportokban élnek és elsősorban rajhalakra vadásznak Forrás: Origo

Velük szemben a kozmopolita életmódot folytató, és a világtengeren elképesztően nagy távolságokat beúszó nomádok kis, 3-8 egyedből álló csoportokat alkotnak, nagytestű, melegvérű zsákmányra, úszólábúakra (oroszlán és medvefókákra, illetve más egyéb fókafajokra), valamint cetekre vadásznak, a csoporttagok pedig sokkal ritkábban kommunikálnak egymással mint rezidens társaik.

A nomád kardszárnyúak hatalmas távolságokat úsznak be, és gyakorlatilag bármilyen élőlényt képesek elejteni Forrás: AFP/Marcel Mochet

A Dél-Afrikában most tapasztalt specializált zsákmányolás azonban korántsem ismeretlen a nomád kardszárnyú delfineknél.

Először a kaliforniai partvidéken figyelték meg ezt a fajta „gourmet" zsákmányolási taktikát, ahol a kardszárnyú delfinek időnként amiatt támadják meg és pusztítják el a fiatal szürkebálnákat (Eschrichtius robustus), hogy hozzájussanak a nyelvükhöz.

Szürkebálna Forrás:Salish Sea Marine Sanctuary

Első alkalommal 1997. októberében, San Francisco közelében, a Farallon-szigetnél sikerült videóra venni, amint két kardszárnyú delfin rátámad egy nagy fehér cápára.

A kardszárnyú delfinek rendkívül intelligens állatok,

amelyek társasan vadásznak igen fejlett, nem egyszer rafinált taktikát alkalmazva. A Farallon-sziget mellett megfigyelt esetnél az orkák először közrefogták a menekülő nagy fehér cápát, majd két oldalról egyszerre rárontva leharapták a mellúszóit, és ezután végeztek a magatehetetlenné vált ragadozóval.

Kardszárnyú delfin jégtáblára menekült fókát támad Forrás: Wikimedia Commons

A jégtáblára menekülő fókákat pedig vagy úgy ejtik el, hogy alulról nagy sebességgel nekirontanak a sodródó jégtáblának, és apró darabokra törik, vagy pedig a felszínen erőteljes nekiúszással keltenek olyan erős hullámokat, amelyek lesodorják a fókát a biztonságot jelentő jégtábláról.

A világóceán abszolút csúcsragadozója

Még a dél-afrikai sorozattámadást előtt, 2016 decemberében Slater Moore természetfotósnak sikerült egy drón segítségével megörökítenie, amint a San Francisco melletti Monterey-öbölben kardszárnyú delfinek egy méretes hétkopoltyús tehéncápára (Notorynchus cepedianus) támadnak.

Az egyik orka elejti a hétkopoltyús tehéncápát a Monterey-öbölben, 2016 decemberében Forrás: Facebook/Slater Moore Photography

A felvételekből az is kiderült, hogy az orkák a borjaik számára ejtették el a cápát.

A kardszárnyú delfin abszolút csúcsragadozó, amely a tengeri táplálékpiramis legtetején áll.

Nincs olyan tengeri élőlény, amelyet ne lennének képesek legyűrni az orkák, beleértve ebbe a legnagyobb fogascet-félét, a nagy ámbráscetet (Physeter macrocephalus) és a másik óceáni csúcsragadozót, a nagy fehér cápát is.

Rendkívül ritka incidens a kardszárnyú delfin ember elleni támadása Forrás: Youtube

Érdekes, hogy ez a mindent játszi könnyedséggel legyőző tengeri nagyragadozó szinte sohasem támadja meg az embert.