Létezhet olyan élhető bolygó, amelynek két napja van

Hipotetikus Tatooine, kettős csillag, bolygó
A hipotetikus Tatooine művész elképzelése
Vágólapra másolva!
A NASA Kepler űrtávcsövének megfigyelései alapján ismerünk olyan kettős csillagrendszereket, amelyekhez bolygók is tartoznak. De vajon létezhet-e olyan két nap körül keringő földméretű bolygó, amelyen lehetséges az élet. A számítások szerint, igen.
Vágólapra másolva!

Minden Star Wars rajongó emlékszik Luke Skywalker otthonára a Tatooine bolygóra, amely két nap által perzselt, nem túl lakályos, sivatagos hely volt a filmben. A NASA Kepler űrtávcsövének megfigyelései alapján kiderült, hogy valóban léteznek olyan kettős csillagrendszerek, amelyek képesek bolygókat fenntartani.

Óriásbolygók

Igaz, hogy a kettős csillagok körül keringő eddig felfedezett bolygók nagyok és gázneműek. A tudósok azonban eltűnődtek a kérdésen, létezhet-e olyan földméretű, szilárd felszínű bolygó, amely két csillag körül kering és mégis létezhet rajta élet.

Kepler-35A és B kettős csillag és a Kepler-35a óriásbolygó művészi illusztrációja Forrás: NASA

Kiderült, hogy létezhetnek ilyen bolygók és meglehetősen lakályosak lehetnek, amennyiben megfelelő távolságra helyezkednek el a két csillaguktól. Sőt az sem szükségszerű, hogy sivatag legyen rajtuk.

A két napszerű gazdacsillagtól bizonyos távolsági intervallumon belül elhelyezkedő, vízzel borított bolygó lakható marad és hosszú ideig megtartja a vizét, írja a Nature Communications folyóiratban nemrég megjelent tanulmány.

Hipotetikus „Tatooine"

A képen látható illusztráció egy hipotetikus, vízzel borított bolygót ábrázol, amely a Kepler-35A és B kettős csillagrendszer körül kering. A valóságban a Kepler-35A és B-nek tényleg van egy bolygója (a Kepler-35b).

Ez egy óriásbolygó, amelynek átmérője nagyjából nyolcszorosa a Földének, és keringési ideje 131,5 földi nap.

A hipotetikus Tatooine művészi elképzelése Forrás: NASA

Tanulmányukban a kutatók figyelmen kívül hagyták a bolygó gravitációs befolyását, és hozzátettek egy hipotetikus, vízzel borított felszínű földméretű bolygót, amely a Kepler-35A és B csillag körül kering. Megvizsgálták, hogy viselkedne ennek a bolygónak a klímája, ha 341 és 380 nap között lenne a keringési ideje.

Az eredmény meglepő volt. Azt tapasztalták, hogy egy ilyen bolygón fennmaradhatna az élet.