Tudja-e, milyen alma esett le, amikor Newton felfedezte a gravitációt?

Newton
A gravitációs hullámok megértéséhez egészen Isaac Newton almáiig kell visszamennünk
Vágólapra másolva!
Sir Isaac Newton (1643-1723) angol fizikus, a tudománytörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, az újkori tudományos forradalom fontos szereplője. Sok mindent köszönhetünk neki, így például ő alkotta meg  többek között a klasszikus mechanikát, lefektette a spektroszkópia alapjait, felismerte a súlyos tömeg fogalmát, de ő konstruálta az első tükrös teleszkópot is. Legismertebb felfedezése azonban a gravitáció, a tömegvonzás törvénye.
Vágólapra másolva!

Egy alma lehullása forradalmasítja a fizikát

Úgy tartja a legenda, hogy mikor Newton a kertjében üldögélt, és azon elmélkedett, vajon mi tartja a Holdat a Föld körüli pályán,

egy alma hullott le a fáról,

mire a fizikus azon kezdett gondolkodni, hogy miért mindig lefelé esik a gyümölcs a fáról, sohasem oldalra, vagy felfelé.

A gravitációs hullámok megértéséhez egészen Isaac Newton almáiig kell visszamennünk Forrás: Wikimedia Commons

Úgy vélte, kell lennie egy olyan erőnek, ami az almát lefelé húzza. És vajon ez az erő milyen messzire terjed? Akár a Holdig is?

A Hold Forrás: MTI/Komka Péter


Newton ekkor döbbent rá, hogy ugyanaz hatás húzza az almát a föld felé, mint ami a Holdat is a pályáján tartja.

Ekkor 1666-ot írtunk. Hosszú ideig nem tudta számításokkal igazolni hipotézisét, mert a számítás eredménye nem egyezett az elmélettel. Ennek az volt az oka, hogy ekkoriban még nem ismerték pontosan a Föld sugarának hosszát, illetve a Föld-Hold távolságot. Húsz évvel később a Londoni Tudományos Társaság ülésén Newton részt vett egy előadáson, amelyből megtudta, hogy egy francia asztronómus és földmérő, Jean-Félix Picard megmérte a Föld sugarát.

Egy oldal Newton híres munkája, a Principia első 1687-es kiadásából Forrás: Wikimedia Commons

Ennek ismeretében Newton már számításokkal is alá tudta támasztani, illetve képes volt bizonyítani elmélete helyességét, az égitestek közti tömegvonzásról.

Newton a legendás alma-történetet saját maga mesélte el két életrajzírójának,

William Stukeley-nek és John Conduitt-nak, melyet ők hűen lejegyeztek.

Sir Isaac Newton (1642 - 1727) angol csillagász 1687-ben kiadott híres, Principium című könyvében fogalmazta meg a tömegvonzás törvényszerűségét Forrás: Wikimedia Commons

The notion of gravitation...was occasion'd by the fall of an apple, as he sat in contemplate mood", azaz „A gravitáció gondolatát egy alma esése idézte elő, amikor ő ( ti.Newton, a szerk.) elmélkedve ült" - írja William Stukeley.

Kent virágának viharos története

A híres almafa - amely a Kent virága nevet viseli - még mindig ott áll a lincolnshire-i Woolsthorpe-by Colseworth -ban, Newton szülővárosában, a híres tudós egykori lakhelyén, Woolsthorpe Manor-ban.

Newton híres almafája napjainkban Forrás: Phys.org

Becslések szerint mintegy 400 éve verhetett gyökeret.

Bár 1820-ban egy vihar kidöntötte, a gyökérzete teljes épségben megmaradt és újra kihajtott. Ezt a tényt a korabeli feljegyzéseken kívül a dendokronológiai (évgyűrűvizsgálati) kutatások is megerősítik. A kidőlt világhírű fából egyébként tubákosszelencét és más csecsebecséket készítettek egykor a városka élelmes kézművesei.

Newton töpreng az almafa alatt Forrás: Professor Buzzkill

Az öreg almafa szemmel láthatóan jól érzi magát, mivel évről évre kivirágzik és termést is hoz. A helyszín az ominózus eset óta kulturális zarándokhely mind a mai napig.