Kiderült, mi határozza meg a különféle teák ízét

tea, zöld tea, kávé
Napi 2-3 adag tea még veszélytelen
Vágólapra másolva!
A teacserje (Camellia sinensis) genomját szekvenálták kínai kutatók, tanulmányuk magyarázatot ad arra, mi határozza meg a különféle teák ízét.
Vágólapra másolva!

A kamélia a teafélék családjának egy nemzetsége, több mint 100 fajt sorolnak ide, de a legnépszerűbb teafajtákat, köztük a feketetea, a zöldtea, a Oolong-tea, a fehértea és a csáj mind a Camellia sinensis cserje levelei adják.

- mondta a Hszinhua kínai hírügynökségnek Lizhi Gao, a Kunmingi Botanikai Intézet növény genetikusa, a Molecular Plant című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Meglepő felfedezés

Gaónak és kutatócsoportjának több mint öt évbe telt, hogy a tea genomját szekvenálják, azaz meghatározzák a DNS-molekula bázissorrendjét. A teacserje genomja jóval több, 3,02 milliárd bázispárt tartalmaz, mint a kutatók feltételezték. Ez több mint négyszerese a kávé genomjának méreténél és jóval több, mint a legtöbb szekvenált növényfajban lévő bázispár.

Gao becslései szerint a tea genomjának több mint felét az úgynevezett ugráló gének teszik ki, amelyek a genomon belüli helyzetváltoztatásához szükséges enzimeket kódolják. Ez eredményezi a tea genom méretének "drámai kiterjedését", amely valószínűleg elősegítette, hogy a növény a különböző éghajlatokhoz és környezeti stresszekhez adaptálódjon Ázsiában, Európában, Afrikában, Amerikában és Óceániában - magyarázta a kutató.

Forrás: Flickr / lichtempfindlich

Minek köszönhető a tea íze?

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tea íze nagy részt a koffeinnek, a teanin aminosavnak és a flavonoidoknak, köztük a keserű katechinnek köszönhető. Gao kutatócsoportja kimutatta, hogy a teacserje levelei nemcsak nagy mennyiségű katechint, koffeint és más flavonoidokat tartalmaznak, de több olyan többszörös génkópia is van bennük, amelyek előállítják a koffeint és a flavonoidokat. Ugyanakkor nem találtak jelentős különbséget a teacserje teanin és a kamélia nemzetségbe tartozó - teakészítésre alkalmatlan - más fajok teanin tartalma között.

"Ez magyarázza, hogy egyes jól ismert, gyönyörű virágú kaméliák levelei és a hagyományos olajkamélia levelei miért nem használhatók teakészítésre, mivel ezekben jelentősen kevesebb katechin és koffein termelődik.

- tette hozzá a kutató.

A teaacserje genomjának szekvenálása segíteni fogja a teatermelőket új, jóval szélesebb ízvilágú fajok kifejlesztésében és segíteni fog a tea orvosi felhasználásában is - közölte a kínai kutató.