Rejtélyes ürességbe futott a Cassini

Titán, légkör
A Szaturnusz gyűrűi mögött a Titán látható
Vágólapra másolva!
A Szaturnusz és gyűrűi között nagyjából kétezer kilométer széles, viszonylag pormentes sáv tátong, a "nagy üresség" a Cassini űrszonda adatait elemző tudósokat is meglepte - írta az amerikai űrkutatási hivatal.
Vágólapra másolva!

- írta Earl Maize, a NASA bolygókutató központjának munkatársa, a Cassini-projekt irányítója a hétfői közleményében.

Az űrszonda képei alapján készített modellek arra utaltak, hogy nagyobb részecskék nem fenyegetik a jármű útját a térségben. "Nyugalmasabb, mint vártuk" - írták a tudósok hétfőn a Twitteren.
A Cassini csütörtökön küldött újra adatokat a Földre, miután megkezdte végső ugrását a Szaturnusz gyűrűi és felhőzete közötti régióba. A szonda szerdán hajtotta végre a különleges manővert, miközben nem volt rádiókapcsolata a Földdel.

Hatalmas sebsséggel száguld a végzete felé

A következő hónapokban a Cassini minden korábbinál jobban megközelíti a Szaturnuszt: minden keringése során a gyűrűk belső pereme és a Szaturnusz között halad át, tehát az elkövetkező 22 keringés alkalmával egészen közelről tudja tanulmányozni a bolygót és a legbelső gyűrűket is. A legjobb felbontással a gyűrűről készült képeken akár mindössze 150 méteres alakzatok is kivehetőek lesznek.

A Szaturnusz gyűrűi mögött a Titán látható Forrás: NASA/JPL/Space Science Institute

A folyamatos közeledés veszélyt is hordoz magában, hiszen a Cassini hatalmas sebességgel, 110 ezer kilométer per óra sebességgel mozog. Ilyen sebességnél még a legapróbb jég- vagy kőrészecskével való ütközés is hatalmas károkat okozhat, ezért a szonda védekezésül óriási tányérantennáját a haladási irányba tartja, egyfajta pajzsként. A Cassini eredetileg négyévesre tervezett küldetését már kétszer meghosszabbították, szerdán azonban végérvényesen utolsó fázisába lépett a program, és a pályamódosításokkal megkezdődött a Cassini nagy fináléja, amely során a szonda többszöri pályamódosítás után végül szeptember közepén a Szaturnuszba csapódik.

A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini-Huygens-űrszondát 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét.