A semmiből bukkant fel hirtelen a bálnatetemnél a nagy fehér

nagy fehér
A közel öt méteres nagy fehér cápa rávati magát a hosszúszárnyú bálna tetemére
Vágólapra másolva!
Kalifornia csendes-óceáni partvidékén a felszínen sodródó bálnatetem elvontatására készülődő szakemberek ritka esemény szemtanúi lettek, a Dana Point közelében.
Vágólapra másolva!

Óriási bálnatetem sodródott az óceán felszínén

Múlt hét kedden egy cetlesre kifutott kirándulóhajó kapitánya arról értesítette a Newport Beach-i vízimentőket, hogy az áramlatok egy hatalmas, közel 18 méter hosszú, elpusztult hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) tetemét sodorják a part felé. Az elhullott és a bomlási gázoktól felfúvódott cet tetemét a Dana Pointtól mintegy 14 tengeri mérföldre (25,9 kilométerre) fedezték fel.

A közel ötméteres nagy fehér cápa ráveti magát a hosszúszárnyú bálna tetemére Forrás: Keith Poe

A riasztás vétele után megszervezték a part felé sodródó dög elvontatását.

Newport Beach a Kalifornia állam déli részén fekvő Orange County (Orange megye) híres fürdővárosa, amely különösen a szörfösök körében népszerű.

Szörfösök Newport Beach partjainál Forrás: Ramsay Logan

A kellemes, mediterrán éghajlatnak köszönhetően egész évben jelentősnek mondható a tengerparti turizmus.

Mivel a bomló bálnatetem kisodródása a strandra komoly egészségügyi probléma forrása lehet, ezt megakadályozandó futott ki az óceánra az a hajó, amelynek az elhullott cet partközelből való elvontatása volt a feladata.

A kaliforniai Newport Beach strandja Forrás: Ramey Logan

A vízen sodródó, elpusztult hosszúszárnyú bálnáról a Long Beach-i Cápakutatási Laboratórium (Shark Lab) munkatársai is hírt kaptak. Az intézet kutatói rendszeresen monitorozzák a kaliforniai partvidék cápapopulációját.

– nyilatkozta Ryan Logan, a Shark Lab munkatársa. A cápák a tengerek "utcaseprőiként" fontos szerepet játszanak az elhullott tengeri állatok tetemeinek eltakarításában.

Szinte látszott, mennyire boldog és elégedett

Miközben vontatókötélre vették az óriási bálna tetemét, hirtelen egy 4,8 méter hosszú nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) bukkant fel a mélyből, és rávetette magát az igencsak könnyű prédára.

Mintegy tíz percen át falatozott a bálna teteméből, majd ismét eltűnt a mélyben.

A csak nagyon ritkán észlelhető táplálkozást a szakemberek a hajó fedélzetéről az ide beágyazott videóra rögzítették.

A potya zsákmány által odavonzott közel 5 méter hosszú nagy fehér egy nőstény volt, méghozzá a vemhesség igencsak előrehaladt állapotában – erősítette meg Ryan Logan a Shark Lab kutatóinak megfigyelését.

A nagy zsírtartalmú cetszalonna kiváló és kalóriadús táplálék a cápák számára.

„Miközben a bálnából lakmározott, szinte látszott, hogy mennyire boldog és elégedett a könnyű prédától" – jegyezte meg Ryan Logan.

A Kaliforniai-félsziget közelében, Guadalupe mellett megfigyelt közel hétméteres vemhes nagy fehér cápa Forrás: Live Science/Mauricio Hoyos Padilla

Logan és Michael Domeier tengerbiológus, a Marine Conservation Science Institute igazgatója elmondták, hogy

évente átlagosan 1000 cápát jelölnek meg a kaliforniai partvidéken,

túlnyomó többségében a nyílt tengeri életmódot folytató röviduszonyú makócápákat (Isurus oxyrinchus) és kékcápákat (Prionace glauca).

Röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) Forrás: Pinterest

Noha a kaliforniai partvidék a nagy fehér cápák egyik legfontosabb előfordulási területe (úgynevezett radiánspont), más fajokhoz képest még itt is csak nagyon ritkán lehet megfigyelni ezeket az állatokat. A nagy fehér cápa opportunista ragadozó, a kifejlett egyedek nagy testű zsákmányt, úszólábúakat, delfinféléket vagy méretes csontos halakat ejtenek el.

A nagy fehér oppurtunista ragadozó Forrás: Wikimedia Commons

Ugyanakkor a megfigyelések – mint a mostani dokumentált eset is – azt bizonyítják,

hogy a nagy fehér cápa sem veti meg a dögevést.

Hosszúszárnyú bálna Forrás: Wikimedia Commons

A hosszúszárnyú bálnák szezonálisan nagy egyedszámban figyelhetők meg az észak-amerikai kontinens nyugati partvidékén, amikor évszakos vándorlásuk során a meleg trópusi vizekből az Alaszka környéki hideg tengeri területekre vonulnak.