A céklalé megfiatalítja az agyat

cékla Szuperzöldség télre! 7 ok, amiért érdemes megszeretni a céklát ez zsír
Vágólapra másolva!
Hatékonyabban működik az idősebb felnőttek agya, ha testmozgás előtt céklalevet isznak, állítja az amerikai Wake Forest Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Vágólapra másolva!

„Azt már korábban is tudtuk, számos tanulmány kimutatta, hogy

– mondta W. Jack Rejeski, a Journals of Gerontology: Medical Sciences folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. – Mi azt mutattuk ki, hogy ha magas vérnyomásban szenvedő idősebb felnőttekkel testedzés előtt céklalevet itatunk, akkor az agyműködés szinte olyanná válik, mint amit fiatal felnőtteknél látunk."

A táplálék nagyon fontos az agy szempontjából

Noha további munka szükséges az izgalmas eredmények megismétléséhez és kiterjesztéséhez, ezek arra utalnak, hogy döntő lehet az agyunk egészségének és jó működésének fenntartásában, hogy mit fogyasztunk, ahogy idősödünk.

A céklalé fiatalítja az agyat Forrás: Thinkstock

Ez az első kísérlet, amely együtt vizsgálja a testmozgás és a céklalé hatását a motoros kéregben lévő funkcionális agyi hálózatokra,

valamint a motoros kéreg és a mozgékonyságot támogató agyrész, az insula (sziget) másodlagos összeköttetéseire, mondta Rejeski.

A tanulmányba 26 férfit és nőt vontak be, akik kora 55 évnél magasabb volt, és nem edzettek. A résztvevők mind magas vérnyomásban szenvedtek, de nem szedtek kettőnél több gyógyszert a betegségükre.

Céklalé és placebo

A kísérletben hat hétig fogyasztottak háromszor egy héten egy Beet-It Sport Shot nevű céklalé-táplálékkiegészítőt egy órával a futópadon végzett, mérsékelt intenzitású 50 perces séta előtt. A résztvevők fele olyan italt kapott, amely 560 mg nitrátot tartalmazott, a másik fele viszont placebo italt fogyasztott, nagyon kevés nitráttal.

A cékla nagy mennyiségű élelmi nitrátot tartalmaz, amely nitritté, majd nitrogén-oxiddá (NO) alakul a szervezetben.

A NO fokozza véráramlást a testben, és több tanulmány kimutatta, hogy képes növelni a különböző korú emberek fizikai teljesítményét.

„A nitrogén-oxid igazán erőteljes molekula – mondta Rejeski. – A test oxigénhiányos vagy sok oxigént használó helyeire vándorol, és az agy igazán nagy oxigénfogyasztó a szervezetünkben."

Az emberi agy Forrás: Wallpaperfolder.com

Erősíti a szomatomotoros központot

Amikor testmozgást végez valaki, akkor az agy szomatomotoros kérge (amely az izmokból érkező információt dolgozza fel) válogat a testből érkező adatok között. A testmozgás támogatja a szomatomotoros kéreg működését.

Így tehát a céklalé és a testedzés kombinálása még több oxigént juttat az agyba, és kiváló környezetet teremt a szomatomotoros kéreg erősítéséhez.

A testedzés után végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy noha a céklalé ivása előtt a kísérleti csoport minden tagjának egyforma szinten volt a vérben lévő nitrát- és nitritszintje, a testmozgás után a céklalevet fogyasztó csoport vérében jóval magasabb nitrát- és nitritszintet mértek, mint a placebocsoportéban (akik csak céklaléutánzatot ittak).