Tudja-e, hogy milyen hatásai vannak a méregtelenítő lábfürdőnek?

méregtelenítés
A sok reklám ellenére sincs semmilyen bizonyíték a méregtelenítő lábfürdő hatásosságára
Vágólapra másolva!
A napjainkban egyre szélesebb teret hódító alternatív gyógyászat számos olyan eljárást kínál, amit a hagyományos orvoslás nem javall. Ezek a többnyire mindenfajta természettudományos alapot illetve bizonyítékot mellőző „kezelések", és az ezekhez ajánlott segédeszközök egyhez biztos hozzásegítik az ezt igénybevevő pácienseket, vékonyabbá teszik a pénztárcájukat.
Vágólapra másolva!

Látványos és becsapós bemutató, kizárólag hiszékenyek számára!

A méregtelenítő lábfürdő roppant népszerű és igen költséges „terápiája" a napjainkban virágzó áltudományos divattébolyok egyike.

Bár már a hatóságok is próbálják megállítani az ezzel szélhámoskodó „szakembereket",

sajnos, nagyon sok hirdetés kering az interneten, és az is kedvelt módszer, hogy ügynökök keresik fel a gyanútlan embereket.

A méregtelenítés sok évszázados híit. Szatirikus 18. századi metszet a béltisztításról Forrás: Boston Public Library

A termékbemutatókon azzal kecsegtetik az érdeklődőket, hogy amennyiben megveszik tőlük a méregtelenítő csodaeszközként hirdetett lábfürdőkészüléküket, megszabadulhatunk úgymond, a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól.

Az úgynevezett méregtelenítésnek számos formáját ajánlja az alternatív gyógyászat, így többek között a léböjt-kúrát Forrás: AFP

Az ügynökök értik a meggyőzés művészetét,

hiszen a készülékeket ki lehet próbálni, és ha a kiszemelt ügyfélben szunnyad is némi kétség, a bemutató hatása garantált lesz, mivel a tiszta víz a „kezelés" közben egyre inkább elszíneződik, sötétebbé válik, míg végül egy gusztustalan sötétbarnás színű trutyi marad a lábfürdő medencéjében.

A "méregtelenítés" ijesztő végterméke Forrás: On Air With Ella

A hatás többnyire frenetikus.

A bemutató hatására meggyőzővé válik a „terapeuták" állítása, miszerint a testből eltávozó méreganyag színezi sötétre a vizet,

és az ügyfélnek már kevésbé számít, hogy a „méregtelenítés" méregdrága.

De valóban ez lenne a magyarázat a barna trutyi keletkezésére?

Ne dőljünk be az áltudományos magyarázatoknak.

A jelenség, amelynek tanúi vagyunk, egy kémiai folyamat, az elektrolízis eredménye.

A „méregtelenítést" konyhasóoldattal végzik, mely elektromos áram hatására a vízzel együtt alkotóelemeire bomlik: a katódon - a pozitív elektródon - hidrogénion (H 2 ) és hidroxidion (OH-) keletkezik, az anódon (vagy vasanódon) - a negatív elektródon - pedig vasionok, a kétszeresen pozitív (Fe2+).

Az elektrolízis sematikus ábrája Forrás: Cooper Stock Vector

A vasion és a hidroxidion reakcióba lép egymással és vas II-hidroxid keletkezik, mely tovább oxidálódik vas III-hidroxiddá, és ettől,

nem pedig a testünkből állítólag távozó mérgektől válik sötétté a víz,

így egy oldhatatlan csapadék, ijesztő, barna színű trutyi keletkezik. A víz színeváltozása különböző lehet, ezt a sómennyiség, a víz összetétele, a fürdő időtartama és az elektróda kopása befolyásolja.

Az áltudományos hókuszpókuszok diszkrét, ám drága bája

Az úgynevezett méregtelenítés, vagy ahogy másként is emlegetik, a „salaktalanítás" az alternatív gyógyászatban használt fogalom, tudományosan meg nem alapozott olyan kezelések gyűjtőneve, mint amilyen a bemutatott méregtelenítő lábfürdő is.

A méregdrága eszközöket termékbemutatókon is népszerűsítik (a kép illusztráció) Thinkstock

A brit Sense About Science szervezet egyenesen úgy minősíteti ezeket az eljárásokat, mint kidobott időt és pénzt.

A kutatók többségének az a határozott szakmai álláspontja, hogy az effajta kezelések hatásosságára és fiziológiai magyarázatára nincsen semmilyen természettudományos bizonyíték.

A sok reklám ellenére sincs semmilyen bizonyíték a méregtelenítő lábfürdő hatásosságára Forrás: Bulent Gurpinar

Arról többnyire nem szól a fáma, hogy konkrétan milyen „mérgeket" kell eltávolítani a „kezeléssel", mint ahogyan többnyire arra sincs bizonyíték, hogy a páciens szervezetében egyáltalán van-e méreganyag.

A „kezelések" leggyakoribb típusai a böjt,

vagy az úgynevezett léböjt-kúra, a beöntés, de nem egyszer a meglévő fogtömések eltávolítása is csakúgy, mint a méregtelenítő lábfürdő.

Üzletnek mindenesetre nem rossz Forrás: Health Verdict

Legyünk biztosak benne, hogy a szemfényvesztő lábfürdő során keletkező „trutymák" nem belőlünk távozott méreg, mondjanak is bármit a forgalmazók, és ne hagyjuk becsapni magunkat!