Ellopták a szökéshez a hírhedt náci autóját

Auschwitz
Höss (jobbra középen) rendkívül becsvágyó náci volt, aki elhatározta, hogy "mintalágert" csinál Auschwitzból
Vágólapra másolva!
Pénteken, 98 éves korában Gdanskban meghalt Kazimierz Piechowski, aki társaival együtt vakmerő módon a táborparancsnok ellopott kocsijával szökött meg az auschwitzi haláltáborból 1942-ben – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján. Az 1942 januári wansee-i konferencia után, amelyen döntés született az európai zsidóság fizikai megsemmisítéséről, az Auschwitz-Birkenau táborkomplexum vált a szervezett náci népirtás központjává
Vágólapra másolva!

Ellopták a hírhedt náci autóját

Piechowskit 1940-ben deportálták a koncentrációs táborba a lengyel politikai foglyok első csoportjával. A férfi három társával együtt szökött meg Auschwitzból 1942. június 20-án. A szökevények között volt Stanislaw Jaster, aki magával vitte az ugyancsak a táborban raboskodó Witold Pilecki által készített jelentést, amely először számolt be a haláltábor működéséről.

Kazimierz Piechowski kalandos körülmények között szökött meg a hírhedt haláltáborból Forrás: Republika

Pilecki volt az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot,

hogy ott felderítést végezzen, és konspirációs szervezetet létesítsen. A dokumentum eljutott Londonba, a szövetséges erőkhöz. A foglyok feltörtek egy katonai raktárt, ahonnan sikerült náci katonai egyenruhát és fegyvereket szerezniük, és a meneküléshez ellopták a táborparancsnok, Rudolf Höss Steyr 220 típusú nyitott gépkocsiját.

Rudolf Höss, az Auschwitz-Birkenau táborkomplexum parancsnoka Forrás: Bundesarchiv

„Volt egy olyan legenda, hogy miután kiszabadultunk, levelezőlapot küldtünk Hössnek, és megköszöntük, hogy kölcsönadta a kocsit. De ez nem igaz, nem így történt. Semmi ilyesmit nem csináltunk” – mesélte öt éve Piechowski. Piechowski kiszabadulása után csatlakozott az ellenálláshoz.

Az auschwitzi koncentrációs tábor főbejárata Forrás: Wikimedia Commons

A háború után azonban számos más társával együtt, akik a lengyel ellenállás tagjaiként Londonban éltek, megint börtönbe került.

A kommunista rezsim tízévi börtönbüntetésre ítélte,

amelyből hét évet kellett letöltenie.

Kazimierz Piechowskit a második világháború után a kommunisták is bebörtönözték Forrás: Republika

A táborból való látványos szökésről a brit BBC televízió forgatott dokumentumfilmet, amelyben Piechowski is szerepelt.

Színre lép az SS építésze

A koncentrációs táborok egészen 1936-ig nem álltak egységes irányítás alatt, a Herman Göring vezette belügyminisztérium, az SD és az SA egyaránt működtetett saját táborokat.

1936-ig Göring felügyelete alá tartoztak a koncentrációs táborok Forrás: Bundesarchiv

A jelentéktelen megjelenésű, de rendkívül céltudatos és Hitler bizalmát élvező Heinrich Himmler, aki az eredetileg Hitler testőrszázadát alkotó maroknyi SS-ből

szívós munkával a Harmadik Birodalom legbefolyásosabb és legfélelmetesebb szervezetét építette fel,

elérte, hogy 1936-tól a koncentrációs táborok az SS fennhatósága alá kerüljenek.

Heinrich Himmler Hitler, és más náci vezetők társaságában Forrás: Bundesarchiv

Az SS szervezetén belül külön egység, a halálfejes SS vette át a táborok őrzését és felügyeletét.

Theodor Eicke SS-Obergruppenführer Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A koncentrációs táborok felügyelője, Theodor Eicke SS Obergruppenführer (altábornagy) – aki a dachaui tábor első parancsnoka volt – dolgozta ki azt a rendkívül szigorú magatartási és büntetési, valamint kegyetlen fenyítési módokat tartalmazó szabályzatot, amelyet valamennyi koncentrációs tábor egységesen alkalmazott.

Munkához lát a halál fekete angyala, Heydrich

Az európai zsidóság szervezett és tervszerű kiirtásának kezdetét Reinhard Heydrich, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal (Reichssicherheitsamt, RSHA) kegyetlenül ambiciózus – és még Heinrich Himmler fekete rendje, az SS köreiben is félt - vezetője által 1942. január 20-ra összehívott, és a berlini wannsee-i kastélyban megtartott konferenciához köthetjük.

Heydrichtől, az egyik legkomiszabb és legkíméletlenebb fanatikus nácitól még maga a Reichsführer-SS, Himmler is tartott Forrás: Bundesarchiv

A meghívottak előtt Heydrich nem kertelt, kijelentette, hogy a Führer elhatározta a „zsidókérdés végső megoldását" (Endlösung). A zsidók keletre lesznek telepítve, ahol halálra fogják őket dolgoztatni,

azok, akik mégis túlélnék mindezt, külön „kezelésben" részesülnek.

Himmler és Heydrich más SS vezetők társaságában Forrás: Bundesarchiv

A Birodalmi Biztonsági Főhivatal IV-B-4 zsidóügyi osztálya élén álló Adolf Eichmann SS Obersturmbannführer (alezredes) a wannsee-i konferencia után megszervezte az európai zsidóság koncentrációs, illetve megsemmisítőtáborokba hurcolását. Külföldi akciói során Eichmann egyébként Magyarországon tartózkodott a legtovább.

Adolf Eichmann Izraelben, a bírósági tárgyalásán. Forrás: AFP

1944. május 15. és július 11. között Eichmann stábja a magyar királyi csendőrség és közigazgatás hathatós közreműködésével összesen 437 402 magyar zsidót deportált, kilencven százalékukat Auschwitz-Birkenauba.

Höss „mintalágerré” szervezte a hírhedt halálgyárat

Auschwitz-Birkenau három fő valamint 40-50 kisebb táborból állt össze, és a halál hatalmas komplexumává nőtte ki magát. Auschwitz I. volt a láger együttes adminisztratív központja, amelynek szovjet és lengyel hadifoglyok voltak az első kényszerlakói. Auschwitz II., azaz Birkenau volt a megsemmisítőtábor, amelyet 1941 októberében kezdtek el építeni.

Höss (jobbra középen) rendkívül becsvágyó náci volt, aki elhatározta, hogy "mintalágert" csinál Auschwitzból Forrás: Origo

Eredetileg 50 ezer ember befogadására tervezték, de végül 200 ezer foglyot zsúfoltak itt össze.

A birkenaui tábor területén épült az első gázkamra is.

Auschwitz III., vagy másik nevén a morowitzi koncentrációs tábor az IG Farben konszern műgumit előállító Buna-Werke gyárának volt a munkatábora.

A birkenaui megsemmisítő tábor bejárata. Itt működtek a gázkamrák Forrás: Wikimedia Commons

1940. május 4-én Rudolf Höss SS-Obersturmbannführert (alezredest) nevezték ki Auschwitz parancsnokának. Höss rendkívül becsvágyó náci volt, aki elhatározta, hogy az auschwitzi komplexum lesz a birodalom legjobban szervezett lágere.

A Führer elhatározta az európai zsidóság teljes kiirtását

1941 júniusában Himmler magához rendelte Hösst, és közölte vele, hogy a Führer elhatározta az európai zsidóság teljes kiirtását.

A Reichsführer-SS közölte továbbá azt is, hogy ennek helyszínéül Auschwitzot szemelte ki,

és mindezt a legsúlyosabb következmények terhe alatt kell titokban tartani a külvilág előtt.

A Rechsführer-SS, Himmler közölte a táborparancsnokkal, hogy Hitler elrendelte a zsidóság teljes kiirtását Forrás: O.Ang.

Höss szeretett volna minél jobban megfelelni főnöke elvárásának. Treblinkában tanulmányozta az első gázkamrát, és az ott tapasztaltak alapján Auschwitz-Birkenauban, kísérleti jelleggel, egy tízszer nagyobb gázkamrát építtetett.

Megtalálta az emberirtás leghatékonyabb szerét is, a Zyklon B-nek nevezett kristályos hidrogén-cianid vegyület formájában,

amelyet eredetileg rágcsálóirtásra fejlesztettek ki.

Magyar zsidók frissen beérkezett transzportja Auschwitzban. A nácik nagyjából másfél millió embert gyilkoltak meg a hírhedt tábor területén Forrás: Wikimedia Commons

Az új „technikát" 1941 szeptemberében próbáltatta ki először a birkenaui 11. blokkban. A gázkamrában végrehajtott első kísérlet 850 szovjet és lengyel hadifogoly életébe került. Höss 1943. december 1-jéig tartó táborparancsnoksága alatt Birkenau területén négy gázkamra és négy krematórium épült.

Talán sohsem gyógyulnak be a lelki sebek

Az auschwitzi lágerben a becslések szerint

1,2–1,6 millió ember vesztette életét, köztük több mint 400 ezer magyar zsidó is.

A náci hatalmi hierarchia, élén a tanáros modorú Heinrich Himmler SS birodalmi vezetővel hozzávetőleg 5,5 millió zsidó, 2 millió szovjet, 2 millió lengyel, több százezer politikai fogoly, homoszexuális, és 200 ezer cigány nemzetiségű ember haláláért felel.

Gyermek foglyok Auschwitzban Forrás: Wikimedia Commons

Auschwitz 1945. január 27-i felszabadítása véget vetett a felfoghatatlan lidércnyomásnak, de az általa ejtett sebek talán sohasem fognak teljesen begyógyulni.