Súlyos aszályokat okozhat Kaliforniában a jeges-tengeri jégolvadás

Klímaváltozás
Vágólapra másolva!
A jeges-tengeri jégolvadás további súlyos aszályokat okozhat Kaliforniában egy tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A hőmérséklet emelkedésével a Jeges-tenger két vagy három évtizeden belül várhatóan jégmentes lesz, ezért vize sokkal több napfényt nyel el, megváltoztatva a légköri áramlatokat és a felhőképződést a Csendes-óceán trópusi régiói fölött - olvasható az MTI hírében.

A változások nyomán a Csendes-óceán északi részén, a kaliforniai partok közelében magas nyomású légköri rendszer, úgynevezett atmoszférikus gerinc jöhet létre, amely a tanulmány szerint a viharokat északra, Alaszka és Kanada felé terelheti - írták az amerikai kutatók a Nature Communications című tudományos lapban.

- mondta Ivana Cvijanovic, az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore laboratóriumának munkatársa, a kutatás vezetője.

Az elmúlt ötéves aszály a kaliforniai farmereknek sok milliárd dolláros kárt okozott az elmaradt termés miatt, több ezerrel csökkentette a mezőgazdasági idénymunkák számát, a lakosoknak drasztikus villanyszámla-emelkedést okozott. Az északi-sarkköri felmelegedésről rendezett konferenciákon főként alaszkai tudósok és települések vesznek részt, Cvijanovic szerint azonban más térségeknek is oda kellene figyelniük a jelenségre, "mert a jégolvadásnak a következő évtizedekben drámai hatásai lehetnek".

A tudósok modellkísérletei azt mutatták, hogy a tengeri jég olvadása átlagosan 10-15 százalékkal csökkentheti a Kaliforniában hulló csapadék mennyiségét egy húszéves időszakban,

amelyben lesznek szárazabb és nedvesebb évek is.