Ijesztő: megölheti a férfiakat a várandós nők vére

vérátömlesztés  hal allergia
Blood bags are pictured on July 6, 2012 at the blood collection center of the French Institution for Blood (EFS) in Paris. The EFS opened a blood donation house (Maison du don) in Paris on July 3, it is the fifth blood donation house in France since 2007 with the one in Aix-en-Provence, Lille, Rouen, Saint-Pierre de la Reunion and Toulouse. AFP PHOTO / ANA AREVALO
Vágólapra másolva!
Meglepő és egyben ijesztő felfedezést tett egy kutatócsoport: nagyobb eséllyel halnak meg azok a férfiak, akik várandós nőktől kapnak vért. A szakértőknek egyelőre fogalma sincs, mi áll pontosan az összefüggés hátterében.
Vágólapra másolva!

A holland Sanquin Research kutatóinak tanulmánya összesen 31 118 páciens adatait elemezte, akik 2005 és 2015 között 59 320 esetben estek át vörösvérsejt-transzfúzión a nagyobb holland kórházakban - olvasható az IFL Science tudományos portálon.

Amikor a recipiensek (fogadók) túlélését vizsgálták, azt találták, hogy a férfiak halálozási rátája statisztikailag szignifikánsan magasabbnak számított. Az eredmények szerint 3969 páciens halt meg a vérátömlesztést követően, a vezető halálok transzfúzióhoz társuló akut tüdőkárosodás volt.

Ami különösen meglepte a kutatókat, hogy az 50 év alatti férfiak másfélszer nagyobb eséllyel haltak meg a beavatkozást követő három éven belül, ha a vért olyan nőktől kapták, akik a donáció előtt gyermeket vártak.

Bár ez az adat első látásra nem tekinthető drasztikusnak, amennyiben más kutatások is megerősítik a mostani eredményeket, akkor azokat mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő donorok kiválasztása során. Érdekesség, hogy a fenti összefüggés nem állt fenn, ha a recipiens nő volt. A publikáció a Journal of the American Medical Association című orvosi folyóiratban jelent meg.

Forrás: AFP/Ana Arevalo

Mi állhat a háttérben?

Ugyan egyelőre biztosat nem tudnak mondani a szakemberek, nagy valószínűséggel a terhesség során termelődő antitestek jelentenek veszélyt a férfiakra. Egy másik elmélet szerint azonban a férfiak és az anyák vérében található vas szintjének különbsége a probléma forrása, de korábbi tanulmányok alapján az sem zárható ki, hogy a terhesség olyan fiziológiai változásokat idéz elő a női vörösvérsejtben, ami veszélyt jelenthet a férfiakra nézve.

Természetesen azt a szakemberek is kihangsúlyozzák, hogy a holland kutatók tanulmányának következtetését újabb kutatásokkal kell megerősíteni. Ha ez megtörténik, mindenképpen felül kell vizsgálni a véradás eddigi szabályozását.