Rekordáron kelt el egy Titanic relikvia

Titanic
A Titanic már azt megelőzően legendává vált, hogy kifutott volna első útjára
Vágólapra másolva!
Rekordáron kelt el egy hétvégi angliai árverésen egy, az elsüllyedt Titanic fedélzetén az utolsók között keletkezett kézírásos levél.
Vágólapra másolva!

A levél írója a fagyos óceánba veszett, ám az irat mégis megmaradt

A 166 ezer dollárért (43,5 millió forintért) eladott levelet Alexander Oscar Holverson amerikai üzletember írta az édesanyjának.

A Titanic már azt megelőzően legendává vált, hogy kifutott volna első útjára Forrás: Wikimedia Commons/Ken Marschall

A Titanic-fejléces levélpapíron a kereskedő részletesen beszámol a káprázatos óceánjáró felszereltségéből,

és említést tesz John Jacob Astor utastársáról, a világ egyik leggazdagabb emberéről,

aki később ugyancsak életét vesztette a szerencsétlenségben.

John J. Astor, a Titanic leg gazdagabb utasa Forrás: Wikimedia Commons

Holverson New Yorkba érkezve akarta feladni a levelet,

a kereskedő azonban odaveszett az 1912. április 15-i hajókatasztrófában, az írást pedig egy zsebkönyv lapjai közt találták meg, amikor egy évvel a szerencsétlenség után a férfi holtteste előkerült.

A Titanic egyik áldozatának holttestét emelik ki az óceánból a McCay-Bennet kábelfektető hajó matrózai. A Titanic katasztrófájában 1517 ember veszett oda Forrás: Encyclopedia Titanica

A levél végül eljutott az édesanyához.

Az eddigi rekordot 157 ezer dollárral egy 2014-ben elárverezett Titanic-levél tartotta.

Értékes feljegyzéseket tartalmaz a levél a Titanicról

Az Andrew Aldridge aukciósház szerint a Hoverson-féle levelet az teszi "különösen kívánatos Titanic-ereklyévé" a hasonló fennmaradt írások közül, hogy a hajó fejléces papírjára íródott, értékes feljegyzéseket tartalmaz a hajóról, és megjárta a sós tengert.

A Titanic tragédiáját 705-en élték csak túl Forrás: Origo

Az aukciósház legfeljebb 105 ezer dollárt remélt az eladástól, végül egy meg nem nevezett brit gyűjtő adta meg érte 166 ezer dolláros (126 ezer fontos) rekordárat. A White Star Line hajózási társaság tulajdonában álló óceánjáró megépítése és első útjára történt kifutása idején 270 méteres hosszával, 28 méteres szélességével és 53 méteres magasságával az akkori világ legnagyobb hajója volt.

Megépítése idején a Titanic volt a világ legnagyobb és legbiztonságosabbnak beharangozott óceánjárója Forrás: Wikimedia Commons

A Titanic 1912. április 12-én futott ki hatalmas hírveréssel beharangozott és szenzációszámba menő első útjára az angliai Southamptonból. A jeles társadalmi eseménynek számító úton a kor legíresebb és leggazdagabb emberei adtak egymásnak randevút a luxusgőzös első osztályán.

A Titanic egyik elsőosztályú étterme Forrás: Frank Brown Heritage

A teljes gőzzel haladó Titanic 1912. április 14-én, este 23 óra 40 perckor egy sikertelen kitérési manőver után Új Fundlandtól 900 kilométerre délkeletre jégheggyel ütközött,

majd április 15-én hajnali 2 óra 20 perckor a mélybe süllyedt.

Jean-Louis Michel (a kép bal szélén, sárga overallban) és Robert D. Ballard (jobbról a második baseball sapkában és kék ruhában) a Titanic roncsának felfedezése után, 1985. szeptember elsején Forrás: Pinterest

A Titanic tragédiájában 1517-en vesztek oda, és csak 705 túlélő menekült meg,

akiket a brit-magyar kivándorlóhajó, a Carpathia vett a fedélzetére.

A Titanic roncsai 3 821 méteres mélységben fekszenek a hullámsírban Forrás: NOAA/IFE/URI

Az óceánjáró roncsát 1985 szeptember elsején egy francia-amerikai mélytengeri expedíció fedezte fel, 3 821 méteres mélységben, az atlanti fenéksíkságon.