Múltbeli madarak tollai bizonyítják a növekvő légszennyezettséget

szén-dioxid
Az erőltetett gazdasági növekedés megkétszerezheti az üvegházgázokat a légkörben
Vágólapra másolva!
Múzeumokban őrzött madarak kormos tollaival szemléltetik az Egyesült Államok egyes részein tapasztalt 20. századi légszennyezettség mértékét a Chicagói Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Jóval szennyezettebb volt a levegő a 20. század elején

A szakértők a madarak segítségével bemutatták, hogy a szén fokozatos használata miatt hogyan lett a levegő egyre telítettebb korommal, és később milyen pozitív hatásai lettek a környezetvédelmi intézkedéseknek.

A szén-dioxid és más üvegházgázok kibocsátása a 19. század közepétől 1 Celsius fokkal emelte meg a globális átlaghőmérsékletet Forrás: AFP

Az elmúlt évszázad kezdetén a légszennyezettség jóval súlyosabb volt, mint azt eddig feltételezték

- állapították meg kutatók a Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Ma sokkal kevésbé szennyezett Chicago levegője, mint száz évvel ezelőtt Forrás: Apartments.com

Shane DuBay és Carl Fuldner, a Chicagói Egyetem kutatói három múzeumból több mint ezer olyan madarat gyűjtöttek össze, amelyek az elmúlt 135 évben az Egyesült Államok úgynevezett rozsdaövéhez tartozó területeken, például Chicagóban, Detroitban és Pittsburgh-ben voltak honosak.

Ma Peking és Delhi levegője olyan, mint száz éve Chicagóé

"Ha ma felnézünk Chicago egére, látjuk, hogy kék. De egy Pekinget vagy Delhit ábrázoló képen azt láthatjuk, milyen lehetett egykor Chicago vagy Pittsburgh" - mondta DuBay.

Egy pekingi kisfiú egy 2014 márciusi szmogriadó alatt Forrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

Elsősorban öt madárfajjal foglalkoztak a szakértők, amelyeknek hasi és melltollai világos színűek.

Ilyen a fülespacsirta, a verébsármány, és a vörösfejű küllő. A madarak tollain korom rakódott le, ami láthatóan sötétre színezte azokat.

- fejtette ki a szakértő.

Havasi fülespacsirta (Eremophila alpestris) Forrás: Wikimedia Commons

Egy fotometrikus eljárással meghatározták, mennyi fényt vert vissza az állatok tollazata és milyen mértékben lettek kormosak. A mérések szerint a szennyezettség mértéke a 20. század első évtizedeiből származó preparátumok tollazatán volt a legnagyobb.

A múltban élt madarak tollai felhasználhatók az egykori légszennyezettség rekonstruálására Forrás: Emmanuel Huybrechts \ Flickr

Az évszázad közepéig ez észrevehetően összefüggött a régió szénhasználatának mértékével.

Az 1929-es nagy gazdasági világválság idején csökkent a légszennyezettség

"Meglepődtünk, hogy milyen precíz eredményeket sikerült elérnünk. A nagy gazdasági válság idején erősen visszaesett a tollazat szennyezettségének mértéke, mert kisebb volt a szénhasználat is" - emelte ki DuBay.

Az 1929-es nagy gazdasági világválság idején visszaesett a levegő korom tartalma Forrás: Reference

A második világháború körül ismét növekedett a szennyezettség mértéke,

mert a hadiiparhoz sok szénre volt szükség. A következő évtizedekben végül függetlenedett egymástól a tollak szennyezettsége és a szénhasználat mértéke.

A második világháború idején a hadiipari termelés felfutása miatt az Egyesült Államokban ismét megnövekedett a levegő szennyezettsége Forrás: Wikimedia Commons

Az addig gyakran használt, erősen kormozó, bitumentartalmú szenet egy kevésbé kormos szén váltotta fel, jobb légtisztító technikákat fejlesztettek ki és az energiaspórolás érdekében egyre több város állt át a földgázra - mutattak rá a szakértők.

Csak a megújuló energiaforrások jelenthetik a jövőt

Az a tény, hogy a madarak a közelmúltban tisztábbak lettek, korántsem jelenti azt, hogy már nincs probléma - mondta DuBay. Bár az Egyesült Államokban ma már kevesebb korom kerül a légkörbe, mint korábban,

jóval több a kevésbé látható káros anyag.

A jövő a fenntartható energiagazdálkodásé Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

"A 20. század közepén sokat invesztáltunk a tüzelőanyag-források infrastruktúrájába és szabályozásába - remélhetőleg tanulunk belőle és ma hasonló módon átállunk a fenntartható, megújuló energiaforrásokra, amelyek hatékonyabbak és kevésbé károsak a környezetre" - jegyezte meg DuBay.