Rosszul sült el a bogárevés

olajbogár, Berberomeloe majalis
Piroscsíkos olajbogár (Berberomeloe majalis)
Vágólapra másolva!
Sokan próbálják fitogtatni a bátorságukat úgy, hogy valami őrültséget tesznek. Ezen esetek nagy része végződik a sürgősségi osztályokon. Mint azé a katonáé, aki fogadásból megevett egy bogarat, olvasható a Discover magazinban.
Vágólapra másolva!

Egy bogár elfogyasztása nem hangzik különösen veszélyes vállalkozásnak. Sőt sokan úgy gondolják, hogy a rovarfogyasztásé a jövő, hiszen elegendő mennyiség áll rendelkezésre belőlük és roppant táplálóak.

Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen rovart eszünk. A sáskák, tücskök, kabócák gond nélkül fogyaszthatók, de bőven akadnak veszélyesen mérgező rovarok is.

A hólyaghúzó bogarak (ahová például a kőrisbogár is tartozik) például nagyon erős mérget, kantaridint termelnek.

A történet főhőse úgy döntött, hogy fogadásból pont egy ide tartozó bogarat, a piroscsíkos olajbogarat (Berberomeloe majalis) fog lenyelni. Természetesen nem tudta, hogy halálos veszélynek teszik ki magát.

Piroscsíkos olajbogár (Berberomeloe majalis) Forrás: Wikimedia Commons

A kantaridint régen afrodiziákumként, hólyaghúzó anyagként és magzatelhajtásra használták. A mérgezés tünetei közé tartozik a gyomor- és bélnyálkahártya és a nemi és vizeletkiválasztó szervek nyálkahártyájának irritációja, valamint a veseelégtelenség.

A 23 éves katona hat órával az olajbogár megevése után került a sürgősségi osztályra. Hasi fájdalomra, vizelési nehézségekre, vérvizelésre panaszkodott. Kiderült, hogy leesett a vérnyomása, láza és veseelégtelensége van. Az intravénás folyadékterápia hatására klinikailag felépült. A laboratóriumi leletei egy hét elteltével válta újra normálissá.