Kis híján katasztrófát okozott a kenyérmorzsa

kenyér, űrhajó
Szendvicsezés a Gemini 3 fedélzetén
Vágólapra másolva!
A kenyér – legalábbis az általunk ismert formában – tiltott élelmiszer az űrben. Ennek az az oka, hogy igyekeznek elkerülni a kenyérmorzsák okozta potenciális veszélyt. A súlytalanságban repkedő morzsák tüzet okozhatnának az űrhajó elektromos vezetékeiben és más problémát is előidézhetnének.
Vágólapra másolva!

Az űrprogram korai éveiben ez az aggodalom főleg elméleti volt egészen addig, amíg John Young a Gemini 3 pilótája 1965-ben fel nem vitte kedvenc szendvicsét az űrhajóba. Szerencsére nem történt katasztrófa, de mindenütt kenyérmorzsák röpködtek, és egy csomó politikus kiakadt azon, hogy az űrhajós nem a dollármilliókért kifejlesztett űrkaját eszi.

Jöhet a nem morzsálódó kenyér

Ezért azóta nem is tért vissza a morzsálódó kenyér az űrbe. Most azonban németországi kutatók olyasmit fejlesztettek ki, amely véleményük megváltoztatására késztetheti a űrhajózási mérnököket: kenyeret, amely egyáltalán nem morzsálódik.

Szendvicsezés a Gemini 3 fedélzetén Forrás: NASA

A New Scientist szerint a kenyér annak az erőfeszítésnek a része, amellyel élhetőbbé szeretnék tenni a hosszú távú űrbeli életet.

Kellemes legyen a fogyasztása is

A kihívás, mint kitalálható, hogy olyan nem morzsálódó kenyeret készítsenek, amelynek a fogyasztása is kellemes. Az egyik megközelítés egy olyan vákuumos sütő kifejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy alacsonyabb hőfokon süljön meg a kenyér. Így ráadásul lazább, könnyedebb is lesz a végtermék.

A Bake in Space cég kutatói még mindig nem álltak elő a tökéletes recepttel, illetve határozták meg, hogyan történjen a sütés. A vállalat azonban jövőre kíván több tesztet is elvégezni a Nemzetközi Űrállomáson, hogy kiválassza a termék elkészítésének legoptimálisabb módját.