Ijesztő leletet ástak ki egy több száz éves sírból

teratoma
Vágólapra másolva!
Bizarr, több száz éves petefészek-daganatot találtak egy portugál temetőben. A 4,3 centiméter széles tumorban 5 fogat is felfedeztek.
Vágólapra másolva!

Az ilyen fajta daganatokat teratómákként ismeri az orvostudomány. Ezek a tumorok a belső, középső, és külső csíralemezekből állnak össze, és a leggyakrabban jóindulatú daganatokként jelentkeznek. A teratóma sejtjei differenciálódásuk során a környezetüktől teljesen eltérő szövetekké fejlődhetnek, így előfordulhat, hogy hajat, fogat vagy csontokat tartalmaznak, vagy olyan komplexebb szerveket, mint a szem. Jelen esetben a petesejtek váltak fogakká.

A bizarr leletet a lisszaboni Carmo kolostor temetőjében találták meg a szakemberek, a helyet az 1400-as évektől a 18. század közepéig használták, amikor is egy földrengés súlyosan megrongálta az épületet. Összesen 42 sírt vizsgáltak meg 2010 és 2011 között, de a daganatot csak most sikerült azonosítani – írja az Independent cikke.

Forrás: Sofia Wasterlain et al./International Journal of Palaeontology

„Amikor a régészek megtalálták a petefészek-daganatot, egyből fölismerték, hogy valami egészen különleges maradvány jutott a birtokukba, amit aztán alaposabb vizsgálat céljából tovább is küldtek a laboratóriumnak. Ekkor persze még senki sem sejtette, mit is sikerült pontosan felfedezni" – mondta Sofia Wasterlain, a portugál Coimbrai Egyetem kutatója, a teratómát leíró tanulmány első szerzője.

Az eredményt az International Journal of Paleontology című szakfolyóiratban publikálták.