Két hét alatt 878 földrengés rázta meg a szupervulkánt

szupervulkán, Yellowstone
Vágólapra másolva!
Geológiai értelemben véve mozgalmas volt a június Yellowstone környékén. Két hét alatt a nemzeti park mélyén fekvő szupervulkánt összesen 878 földrengés rázta meg. A földrengéshullám június 12-én vette kezdetét, az amerikai földtani szolgálat egyetlen hét leforgása alatt 464 rengést regisztrált.
Vágólapra másolva!

„Egy hét alatt ez volt a legmagasabb földrengésszám, amit a Yellowstone területén regisztráltunk az elmúlt öt évben" – írta az amerikai földtani szolgálat (USGS) közleménye.

A földrengések többsége nem haladta meg az 1 magnitúdót, a több száz földmozgás közül a legnagyobb viszont elérte a 4,4-es erősséget, ami 2014 óta a legerősebb ilyen jellegű esemény volt.

A szakértők véleménye alapján ugyanakkor nem kell hatalmasabb katasztrófától, például kitöréstől tartani. Olyannyira nem, hogy az USGS szerint 1 a 730 000-hez az esélye annak, hogy a tűzhányó az elkövetkezendő időszakban aktívvá válik, így a riasztási státuszt is zölden hagyták.

„A földrengéshullámok gyakori jelenségnek mondhatók a Yellowstone parkban: átlagosan 1500-2000 földrengés történik itt évente, ezek 40-50 százaléka földrengéshullámok részei" – nyilatkozta Jamie Farrell, a Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet (YVO) munkatársa a Newsweek hírportálnak.

Habár a legújabb, júniusban tapasztalt földrengéshullám erősebbnek bizonyult a megszokottnál, a kutató szerint semmi nem utal arra, hogy azt a felszín alatti magma mozgása idézte elő.

Honnan lehet tudni, hogy a szupervulkán kitörésre készül?

A geológusok folyamatosan monitorozzák a Yellowstone szupervulkánját és szokatlan aktivitás jeleit keresik. Farrell szerint ezek a jelek eléggé egyértelműek: a szeizmicitás megnövekszik, nagymértékben deformálódik a felszín, megváltozik a hidrotermális rendszer és a gázkibocsátás.

– mondta Farrell.

Forrás: AFP

Milyen hatása lenne egy esetleges kitörésnek?

Szerencsére a Yellowstone szupervulkánja nem tartozik a legaktívabb tűzhányók közé. Az elmúlt 2,1 millió évben három számottevően nagy kitörést produkált, a jelentősek közül az utolsó mintegy 640 000 éve történt.

Felmerül a kérdés, mi történne egy esetleges kitöréskor? Jacob Lowenstern, az YVO tudósa szerint nem sok minden.

„Nagy valószínűséggel lávafolyás keletkezne, ahogy a legutóbbi, 640 000 éves nagy szuperkitörés előtti 80 kisebb kitörés során is" – mondta a kutató, aki szerint egy ilyen esemény minden bizonnyal hatással lenne a Yellowstone parkra, világméretű problémákat azonban biztosan nem okozna.