Harci rinocérosszal akarta kiváltani a tankokat egy feltaláló

Rhino
Rhino, az univerzális terepjáró
Vágólapra másolva!
1940-ben egy gazdag amerikai feltaláló éppen a Central Parkon átvágó bulldózert figyelte, amikor eszébe villant az ötlet: ötvözni kellene a bulldózer stabilitását egy autó sebességével, és így létrehozni egy minden terepen hatékonyan közlekedő járművet.
Vágólapra másolva!

Elie Aghnides, a vízcsapra szerelhető porlasztó (perlátor) vagyonos feltalálója 1954-re készítette el a Rhino prototípusát. Masszív felépítése miatt és azért kapta ezt a nevet, mert nem állította meg a sáros mocsár sem.

Félgömb alakú kerekek

A furcsa kinézetű jármű öt tonnát nyomott, és könnyeden haladt mély homokban, iszapban és vízben. Sebessége úttesten elérte a 75 kilométer/órát, vízen azonban csak maximum 8 kilométer/órával tudott haladni.

Rhino, az univerzális terepjáró Forrás: YouTube

A Rhino hatalmas első kerekei alumíniumból készültek és egyenként másfél tonna tömegűek voltak. A félgömbös kialakítás rendkívül stabillá tette a járművet. Akár 75 fokban is megdőlhetett anélkül, hogy felborult volna.

Az üreges kerekek okozhatták a vesztét

A kerekek üregesek voltak, ezért tudott a Rhino fennmaradni a vízen. A vízben vízsugárhajtómű mozgatta előre.

Aghnides Indianapolisban építette meg és tesztelte a prototípust 1954-ben. Abban bízott, hogy sikerül eladnia az USA hadseregének a harckocsik kiváltására. De végül sose került sorozatgyártásba. Ennek oka valószínűleg az az aggodalom volt, hogy a kerekeket nagy tűzerejű fegyverekkel kilyukaszthatják, és akkor elsüllyed a jármű.