Az óceánok megőrzése az élet megőrzése

Guterres press conference with Turkish Cypriot and Greek Cypriot leaders in New York New York USA United States MANHATTAN United Nations Headquarters
António Guterres
Vágólapra másolva!
António Guterres ENSZ-főtitkár az óceánok megmentésére szólított fel egy "világkatasztrófa elkerülése" érdekében a világszervezet New York-i székházában hétfőn kezdődött, az óceánokkal és a tengerekkel foglalkozó nemzetközi konferencia megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Beszédében Guterres arra buzdította a világ országait, hogy tegyék félre saját érdekeiket és tegyenek meg mindent az óceánok és a tengerek megmentése érdekében. "Félre kell tennünk a rövidtávú hasznot a hosszútávú nyereség érdekében" - fogalmazott az ENSZ-főtitkár. Hangsúlyozta: "az óceánok megőrzése magának az életnek a megőrzését jelenti".

Antónió Guterres azonnali konkrét intézkedéseket is javasolt: a tengeri természetvédelmi területek bővítését, a halászat újraszabályozását, a vizek megtisztítását, bizonyos vidékeken a turizmus megszüntetését.

António Guterres Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Az öt napig tartó óceánkonferencia a maga nemében az első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozás. Célja, hogy rávilágítson az óceánok, tengerek és tengeri erőforrások védelmének fontosságára és az erőforrások okos és fenntartható felhasználására. A konferencia célkitűzései között szerepel egy olyan hosszútávú stratégia kidolgozása, amely megfordíthatja az óceánok és a tengerek vizének, élővilágának és egész környezetének hanyatlását. Beszédében maga António Guterres is utalt a többi között arra, hogy a klímaváltozás miatt a korallzátonyok kifehérednek, a tengerek vizét az emberek műanyaghulladékokkal szennyezik, sok vidéken pedig a túlhalászás következményeivel - például a tápláléklánc megváltozásával - kell számolni.

A konferencia végén a résztvevők várhatóan akciótervet is elfogadnak.