Másként viselkednek az apák a lányaikkal és fiaikkal?

Intim, Valami, aminek mindenki a gazdája, valójában senkié se, kislány, apa, apuka, család, olvasás
Vágólapra másolva!
Vajon befolyásolja a gyerek neme az apák viselkedését? Egy kutatás szerint igen.
Vágólapra másolva!

Miben változik meg egy apa viselkesése, ha fiával vagy lányával tölti idejét? Egyáltalán mennyire érzékelhető a különbség?

Azok az apukák, akik a lányaikhoz beszélnek egy afféle analitikus nyevet használnak. Sokkal

részletesebben, érzelmedúsabban és körültekintőbben képesek beszélni lányaikhoz,

mint a fiaikhoz. A fiúkhoz rendszerint határozottan és lényegretörően, kevésbé érzelmesen szólnak - írja a Time magazin egyik tanulmánya.

Az apák rendszerint más szavakkal is fejezik ki magukat. Egy kutatócsoport megfigyelte, hogy az apák, amikor a lányaikhoz beszélnek, többször használják a "sokszor, jobb, szebb " szavakat. Amikor a fiúkhoz beszélnek, inkább versenyző, ösztönző szavakat használnak, mint " verseny, nyerni, vagy a csúcs" kifejezések.

Egy 48 órás hangfelvételből kiszűrték azt is, hogy az apák többször beszélgetnek mély érzelmekről

- a szomorúságról vagy boldogságról -

a lányaikkal. A fiúkkal az érzelmekről nagyon ritkán és nagyon röviden tárgyalnak, de előszeretettel játszanak velük durva játékokat.

Forrás: Thinkstock

A kutatók különböző képeket tettek az apukák elé, amikor a gyerekük szomorú, boldog illetve semleges arckifejezést mutat. Az érdekesség benne pedig az, hogy miközben nézték a képeket, egy gépen keresztül követték az agy reakcióit. Az apukák leginkább akkor mutattak erőteljes reakciót a lányok képeinél, amikor boldog vagy szomorú arcuk volt. A fiúknál pedig akkor erősödött a reakció, amikor semleges képet mutattak. Hogy miért van ez így, még nem tudni.

Egyes hipotézisek azt mutatják, hogy az apák különböző módokat választanak a lányaik és a fiaik érzelmekre való nevelésére.

A lányoknál inkább a kommunikáció területére, a fiúknál pedig a fizikai szenvedélyre összpontosítanak.

A kutató szerint a durva játék az agresszív akciókat utánozza, ami arra ösztönzi a gyereket, hogy pontosan leolvassa a társadalmi jeleket, hogy mi az, ami már túl durva és fájdalmat okoz a másiknak. Ily módon tanítják tehát az apák az érzelmek felismerésére a fiúgyerekeiket.